Häng med utför - i 135 km i timmen

”Att vinna här gör dig till en del av historien”

SPORTBLADET

I målfållan väntar 50 000 österrikare på att få hylla den snabbaste av de snabba.

Mycket talar för att han är österrikare, han också.

- Att vinna här betyder mycket för alla, det gör dig till en del av historien, säger Stephan Eberharter.

Eberharter vet vad han pratar om, han vann världens tuffaste störtlopp i fjol och har vunnit fem av sju VC-störtlopp hittills i vinter. I dag står han och tittar ner för Hahnenkamm som favorit.

- Kitzbühel är väldigt speciellt, du har 50 000 åskådare så det är det mest berömda och spektakulära störtloppet vi har, säger han till Eurosport.

Resten av förhandssnacket handlar om amerikanerna Daron Rahlves och Bode Miller - och så om österrikarna förstås.

Ingen åker lika dödsföraktande snabbt som österrikarna.

De fyra senaste åren har det blivit hemmaseger i Kitzbühel, och alla räknar med att det inte ska sluta annorlunda i år. Om det inte blir världscupsmästaren Eberharter så kanske det blir Fritz Strobl, som vann racet 1997 och 2000.

- Det är fantastiskt att vinna på hemmaplan. Jag är väldigt glad över att ha vunnit i Kitzbühel två gånger och jag ser verkligen fram emot årets tävling, säger han.

En kamp mot tiden

Men även om Eberharter och Strobl är de stora favoriterna, så är det en annan åkare som får de flesta rubrikerna, trots att han kanske inte ens kommer att köra dagens störtlopp. Men så är Hermann Maier ingen vanlig idrottsman heller.

"Herminator" kämpar fortfarande för att komma tillbaka till toppen efter sin svåra motorcykelolycka, det är en kamp mot tiden för att ta en plats i Österrikes VM-trupp.

- Jag mår bra och mitt skadade ben gör inte ont, men jag försöker att inte attackera banan just nu, säger han. Varje träningslopp är en gåva för mig och jag är väldigt glad över att vara tillbaka.

Men räcker det till en plats i världens tuffaste VM-trupp?

Hermann Maier vet vad som krävs, förbundskaptenen Hans Pum har berättat:

- Hermann behöver ytterligare ett bra resultat här för att få chansen i landslaget i St Moritz.

Mesta lutning - 85 procent

Här är de sex senaste segrarna i Hahnenkamm

Simon Bank