Attacken mot Anja

Bombarderades med snöbollar från huliganer: Det var hemskt

1 av 3 | Foto: TV4
SNÖBOLLAR När Anja kom ner mot mål i det andra åket haglade snöbollarna mot henne. "Under hela åket bombarderades jag och dom träffade mig säkert fem-sex gånger", säger Anja.
SPORTBLADET

Segermaskinen Anja Pärson tuffar på, men tävlingen i slovenska Maribour blev en mardröm.

Kroatiska fotbollshuliganer - som höll på värste konkurrenten Janica Kostelic - gick till attack mot Anja.

- Det är en skandal och jag blir så arg. Varför ska de förstöra vår sport också? säger hon.

Anja Pärson, 21, och OS-drottningen Janica Kostelic, 20, är konkurrenter och kampen inför VM i schweiziska S:t Moritz hårdnar.

Det gäller att sätta sig i respekt.

I går vann Anja Pärson slalomtävlingen i Maribor - hennes tredje i världscupen på en vecka - och det är ingen tvekan om vem som har det psykologiska övertaget just nu.

- Jag är i fantastisk form. Plötsligt stämmer tekniken och jag bara kör. Klart sådant påverkar självförtroendet, säger Anja Pärson till Sportbladet.

Förbannad över publiken

Hon är glad över segern, men förbannad över publikens skandalösa uppträdande. 140 bussar med kroatiska fans till Janica Kostelic hade tagit sig över gränsen till Slovenien.

- Och fans är fel att säga. Jag tycker synd om Janica som måste dras med gänget. De har ingen aning om vad skidor är för någonting. Nej, det handlar om riktiga huliganer, säger Anja Pärson.

Kroatisk fotboll har länge haft problem med stökiga fans och det var samma fotbollssupportrar som var på plats i Maribor.

- Redan i första åket var det hemskt. På väg upp i liften blev jag bombarderad med snöbollar, säger Anja Pärson.

Hon gjorde trots det ett kanon-åk och var 67 hundradelar före tvåan Janica Kostelic i mål.

"Jag var nervös"

- Jag var faktiskt ganska nervös och trodde aldrig att det skulle gå så snabbt. Speciellt inte med allt som hände runt omkring, säger Anja Pärson.

Huliganerna gjorde allt för att störa Anja inför andra åket. Det gick så långt att hon tvingades fråga om någon från det kroatiska landslaget kunde åka upp med henne i liften.

Då ställde Janicas pappa Ante Kostelic upp.

- Det var en fin gest av honom. Han skämdes och på vägen upp bad han om ursäkt för det så kallade fansens uppträdande, säger Anja.

Var det lugnt i liften?

- Ja, den här gången vågade de inte göra någonting. I stället jublade publiken när de såg att det var Ante som satt med mig.

Tände rökbomber

Men lugnet varade inte särskilt länge. När Anja skulle åka hade huliganerna tänt rökbomber i backen.

- Det låg en tät dimma i pisten och ett tag jag var jag orolig för att jag inte skulle se någonting. Men jag fick klartecken att åka och sikten var okej.

Nej, då var snöbollarna värre.

- Under hela åket bombarderades jag och de träffade mig säkert fem-sex gånger. Som tur tog snöbollarna på kroppen och inte i ansiktet. Funderade ett tag på att avbryta och begära omåk. Men jag kämpade, säger Anja Pärson.

I mål var hon 18 hundradelar före Janica Kostelic. Publiken buade, men ettan och tvåan i tävlingen kramades.

- Det är ju inte Janicas fel att det finns huliganer som hejar på henne, säger Anja.

Nu väntar ett kortare träningsläger hemma i Tärnaby innan det är dags för VM i S:t Moritz som för Anjas del börjar med storslalom den 10 februari.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Att jag får komma hem och träffa pojkvännen Björn. Tyvärr ska jag sova en natt i Stockholm.

Andra idrottare som utsatts för våld av publiken

Patrik Thornéus