SUPER-ANJA

Därför är hon bäst i världen

SPORTBLADET

1. Psyket

Vissa har det andra inte. För att lyckas i idrott krävs det att man har ”vinnarskalle” och Anja är ”vinnarskallen” personifierad. Hon älskar att känna pressen från sig själv och omgivningen. Ju viktigare tävlingarna blir, desto mer njuter hon. Hon gillar att stå högst upp på prispallen, hon njuter av uppmärksamheten och det måste man göra för att bli riktigt bra. Dessutom måste man vara en dålig förlorare och det är Anja – oavsett om det handlar om fia med knuff eller slalom.

2. Självförtroendet

Anja började säsongen sådär, men segrarna har gjort att hon just nu känner sig oövervinnerlig i slalom och storslalom. Att hon dessutom slagit värsta konkurrenten Janica Kostelic klart i de senaste tävlingarnan har fått henne att våga låta skidorna gå. Hon vet att om hon tar sig i mål så är hon i dag bättre än kroatiskan.

3. Styrkan

Starka ben och en stark överkropp är viktigt i alpint. Därför har Anja kört extrapass på gymmet under sommaren och hösten och det har gett resultat. Aldrig tidigare har hon varit så vältränad. Hon orkar trycka ifrån, oavsett underlag och hon kan stå emot mjölksyra mycket bättre än tidigare.

4. Tekniken & känslan

Anja är en naturbegåvning och åker tekniskt mycket bra. Hon går på känsla. Till skillnad mot Janica Kostelic så vågar Anja ta den kortaste vägen till mål. Hon åker oerhört aggressivt – utan att för den skull riskera för mycket.

5. Pappan

Anders Pärson är numera Anjas ständige följeslagare på tävlingarna. I honom har hon en mycket bra tränare och ett enormt stöd – både i med- och motgång. Anders är ett bollplank och givetvis den som känner Anja bäst.

Här är Anjas värsta VM-konkurrenter:

Patrik Thornéus