Kostelic världsmästare i kombination

Lindell- Vikarby på åttonde plats

SPORTBLADET

ST MORITZ, SCHWEIZ (TT:S UTSÄNDA)

För dryga tre år sedan skadade Janica Kostelic knäna svårt i ett fall i störtloppsbacken i St Moritz.

På måndagen trotsade hon svåra knäsmärtor och vann alpina VM:s kombinationstävling i St Moritz.

Det var dubbelt svenskt i ledningen efter störtloppet. Men Janette Hargin körde ur i slalom och Jessica Lindell Vikarby halkade ner till åttonde plats.

Foto: AP
TUNGAN RÄTT I… Det gav Jessica Lindell-Vikarby en fin åttondeplats i VM-kombinationen.

Kostelic vann med sex hundradelar före Nicole Hosp, Österrike, och hela 2,20 sekunder före trean Marlies Oester, Schweiz. Det var Kostelics och Kroatiens allra första VM-medalj.

- Det känns bra, säger kroatiskan behärskat, möjligen på grund av knäsmärtorna.

- Det gör ont att köra, men jag försöker att inte tänka på det, för då skulle jag inte kunna koncentrera mig på åkningen.

Ända sedan hon skadade sig svårt i St Moritz 1999 har hon haft problem med sina knän. Så sent som inför förra säsongen tvingades hon till flera operationer, men kom då tillbaka och körde hem tre guld och ett silver i OS.

Avstår kanske storslalom

När hon fick de nuvarande knäsmärtorna, i högra knät, vet hon inte riktigt.

- Jag vet bara att det började efter att jag körde ur i Bormios storslalomtävling i januari. Jag kommer att köra vidare i världscupen efter VM, men jag avstår den närmaste tävlingen i Sierra Nevada.

Kostelic är ute efter sin andra världscuptitel (vann även 2001). Hon anser att världscupen är mycket viktigare än VM.

- Varför ha båda två? Jag tycker att den som vinner världscupen borde tituleras världsmästare, precis som i formel 1. Det var kul att ta en VM-medalj eftersom det var Kroatiens första, annars känns det som vilken seger som helst.

På grund av knäproblemen har hon inte bestämt sig för om hon ska köra torsdagens storslalom. Däremot vill hon ge Anja Pärson en match i slalom på lördag.

Fick revansch i störtlopp

Jessica Lindell Vikarby var hela 3,68 sekunder bakom Kostelic.

Men hon var ändå väldigt nöjd med sin åttonde plats.

- Jag är supernöjd. Det var kul att jag fick till det i störtloppet. I går (i VM-störtloppet) hade jag en massa missar, det kostade mycket tid. I dag körde jag bara på, säger Lindell Vikarby som var missnöjd 25:a i störtloppet, men tvåa i kombinationsstörtloppet, fyra hundradelar efter Janette Hargin.

Hargin var också väldigt nöjd med sitt kombinationsstörtlopps åk, med tanke på att det ''bara'' blev en 21:a plats i störtloppet dagen innan.

- Skillnaden var att jag tappade tid i den övre delen i störtloppet och den delen körde vi ju inte i dag. Kanske hade jag också bättre skidor i dag. Allting stämde i störtloppet, säger Hargin.

Bättre slalom än väntat

Med lite tur och så bra slalomåkning som hon kan prestera, så var en pallplats inom räckhåll för Hargin. Men hon körde ur redan i början av det första slalomåket.

- Nu känns det skittråkigt, men i kombination kan allt hända. Jag visste att jag var tvungen att köra väldigt bra i slalom för att ha en chans att hänga med.

Slalom är Lindell Vikarbys sämsta gren, så därför var hon nöjd att hon inte tappade mer än hon gjorde mot de allra bästa.

- Jag åkte mycket bättre än förväntat, det kändes väldigt kul att jag kunde åka slalom. Jag har på sistone inte tränat så mycket slalom och när jag tränade mycket i höstas så gick det inget bra. Men jag vill satsa även på slalom i framtiden, säger 19-åringen som gör VM-debut i St Moritz.

- Att vara topp-tio är jättebra.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint