Den mest överlägsna storslalomsegern i ett VM - någonsin

SPORTBLADET

ST. MORITZ

Det var som på Ingemars tid...

Så olika som personer, men så utomordentligt lika ändå. Med samma starka psyke, samma starka ben och samma orubbliga balans.

I en klass för sig: Anja och Ingemar.

Jämförelsen går inte att undvika, och visst kändes det som på Ingemars tid denna strålande alpdag, då solen till och med fick mina gråbleka kinder att blossa i rött.

I praktiken klart redan efter första åket: VM-guld till Anja Pärson!

Fjärde raka segern, tredje raka i storslalom och om nu våraN guldtös från Björkvägen i Tärnaby - som förresten snart verkligen flyttar till det Monaco hon redan har som postadress - har så svårt att hitta motivation och nya utmaningar, så finns det en mycket närliggande.

Både nära Tärnaby och nära torsdagens guldgren: Ingemar Stenmarks svit på 16 storslalomtävlingar i rad utan förlust från mars 1978 till mars 1980.

Den du, Anja!

Sen Anja hittade flytet är hon ensam i klassen, i världsklassen.

Själv pekar hon på andraplatsen i Bormio i början på januari som vändningen, men pappa Anders tycker att man "redan tidigare var nära det perfekta, innan hon fick för sig att pröva kortare skidor i Semmering...".

Inget att svara med

Dom andra har i dag inget att svara med i storslalom, och även om Anjas 1,55 till Denise Karbon inte var den största segermarginalen i ett storslalommästerskap - vi behöver bara gå tillbaka till Nagano-OS 1998 för att hitta glappet 1,80 mellan segrande Compagnoni och tvåan Meissnitzer - så var det ändå största marginalen i ett VM.

När fransyskan Lucienne Schmith vann tidernas första VM 1954, i Åre av alla ställen, hade hon 0,8 sekunder till Madeleine Berthod, Schweiz. Den största marginalen fram tills Marielle Goitschel i chilenska Portillo 1966 slog Heidi Zimmerman med 1,17 sekunder.

VM:s utomordentliga analysapparat visar, att Anja Pärson ledde tävlingen från första till sista stavtaget.

Däremot var Anja inte snabbast i banans alla delar, utan ibland åkte Tina Maze fortare en bit, ibland Allison Forsyth, ibland Denise Karbon, ibland Nicole Hosp.

Men från sista mellantiden, från sista kanten och in i mål, var hon överlägsen, och efteråt sa Anja, att hon tänkt:

- Det är härifrån och ned man vinner!

Banan var utomordentlig, slät och fin, och inte ens ett så högt startnummer som andra åkets 30 oroade. Varken mig eller Anja:

- Susanne Ekman hade startat som nummer 33, och hon försäkrade att underlaget var lika jämnt och fint och utan spår, som om hon hade åkt först.

Alltså: klart redan efter första åket!

Förmodligen begick jag väl då nån sorts etikettsbrott, när jag redan under lunchpausen firade med ett kallt glas Louis Roederer-champagne till utegrillens speciella VM-bratwurst av ljus typ.

Dyrt förstås på dryga 2000 meters höjd, men det kändes rätt.

Ingen skulle kunna hota Pärsons Anja.

Då hade hemmafavoriten Sonja Nef schabblat till det i nån av de vilda svängar som banläggaren, schweizaren Sepp Brunner, lagt dit i all hemlighet och som Nef därför specialtränat på - 1,50 efter.

Snacka om att falla på eget grepp!

Då hade Janica Kostelic, som i Salt Lake City för ett år sen vann grenen 1,32 före just Anja, visat sin skröplighet, knäskadad men tydligen oförmögen att inse att knät behöver opereras och dessutom sniken på fler guld än det hon så tursamt klarade hem med sex hundradelar i kombinationen - 1,49 efter. Snacka om att snålheten bedrog visheten!

Nu är det kväll i St. Moritz. Anja Pärson har fått sin medalj av skidpresidenten Gian Franco Kasper på stadens torg, där vi såg fler italienska än svenska flaggor, och fotograferna har fått sin bild där de tre medaljörerna biter i sina medaljer.

Femte raka mästerskapsmedaljen, hon sniffar nu både Pernilla Wiberg och Ingemar Stenmark i deras historiska hälar, och även om hon ännu har en bit kvar, så talar tiden för henne.

Anja Pärson, 22 i april, kommer med tiden att ta fler VM- och OS-medaljer än både Wiberg och Stenmark. Men Ingemars 16 raka storslalom tror jag inte hon rubbar.

...men den här sviten får hon svårt att slå:

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint