Snöängeln Anja

Pärson har charmat sig in i folkets hjärta

1 av 2
SPORTBLADET

ZOUZ

Schlagersång i direktsänd tv, glädjedans i målfållan och ett busigt skratt som smittar av sig.

Snöängeln Anja Pärson, 21, är på väg att bli folkkär.

- Visst märker jag att det har hänt någonting. Jättesöta tanter skriver brev och berättar att de gråter när jag åker. Sådant hände ju bara på Stenmarks tid, säger hon.

Det är dagen efter hennes VM-guld i storslalom. Anja kopplar av på svenskhotellet Sport Hotel Wolff och tänker tillbaka på den fantastiska tävlingen, tårarna på prisutdelningen och den jättelika segerfesten efteråt.

Hon är trött, men lycklig.

- Det blev en del champagne och jag gick och lade mig sent. Sedan sov jag rätt dåligt, men jag klagar inte, säger hon och lutar sig tillbaka i stolen.

- Är det fest så är det.

Hennes ögon glittrar och all spänning har släppt. Alla förväntningar, krav och förhoppningar har hon uppfyllt och nu kan hon se tillbaka på VM i St. Moritz - trots att dagens slalom återstår - med glädje och stolthet.

21-åringen från Tärnaby är på väg att erövra skidvärlden.

- Fem mästerskapsmedealjer" Egentligen är det helt otroligt. Allt har gått väldigt fort och det slår mig då och då att jag är världsmästare, säger Anja Pärson till Sportbladet.

Norrländskan går hem

Hennes coola framtoning, spontana sätt och norrländska dialekt går hem i stugorna. Anja är högvilt bland autografjägare och media slåss om att få en pratstund med den nya slalomdrottningen.

Hon är på väg att bli folkkär.

Hur känns det?

- Lite konstigt och egentligen är det först nu, efter segern i Maribor innan VM, som jag själv märkt av det ordentligt. På flyget hem kom massor av människor fram och gratulerade. Sedan har det bara fortsatt.

Får du beundrarpost?

- Ja, och framförallt kommer brev från jättesöta tanter. För ett tag sedan fick jag ett par stickade vantar, gula och blå. Dom var fina. Men visst känns det lite konstigt när dom berättar att dom gråter när jag åker.

Hur har framgångarna påverkat dig?

- Inte alls, tror jag. Eller, jo, kanske på ett sätt. Jag låter förståndigare i media (skratt).

Va, hur menar du?

- Ja, jag verkar så klok när jag säger saker, men det är jag inte riktigt i verkligheten, i alla fall inte så som det låter. Dessutom pratar jag rikssvenska mer er, vilket jag aldrig gör med mina kompisar.

Jagas av sponsorerna

Anja Pärson skrattar. Hon har på bara några år gått från att ha varit en vanlig högstadietjej i Tärnaby till att bli en av skivärldens mest omsvärmade tjejer.

Sponsorerna sliter i dag i 21-åringen.

- Säkert kommer framgångarna att göra att jag i framtiden kan skriva bättre kontrakt. Men egentligen bryr jag mig väldigt lite om pengar.

Beslutet att flytta till Monaco var knappast hennes, men sedan ett par månader tillbaka är hon skriven i skatteparadiset.

- Jag längtar faktiskt dit. För första gången i mitt liv har jag någonting eget. Jag får själv välja när jag ska dammsuga och vill jag inte diska låter jag den bara stå kvar.

Till sist, saknar du nerver?

- Nej, men jag tror på mig själv och det är kanske en av förklaringarna till att jag lyckas. Jag kan också vara nervös, men direkt jag är i första porten släpper allt. Då ser jag en tunnel ner för backen.

Anja Pärson är redan en av våra största utförsåkare genom tiderna och hon har en egenskap som många andra saknar.

Förmågan att bli folkkär.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint