Pillan kan inte betala skulden

Blir utblottad av domen - tvingas starta ny karriär

SPORTBLADET

Skattesmällen kan göra Pernilla Wiberg utblottad.

Hon har inte råd att betala sex miljoner kronor.

- Absolut inte. Då måste jag starta en ny karriär, säger den före detta alpinstjärnan.

Foto: Peter Kjellerås
Pernilla Wiberg har inte råd att betala skatte-skulden på sex miljoner kronor. ”Det känns jobbigt att inte blir trodd”, säger hon.

I måndags beslutade kammarrätten att Pernilla Wiberg ska eftertaxeras på omkring sex miljoner.

En summa hon säger att hon inte har.

Visserligen tjänar hon fortfarande stora summor pengar på olika uppdrag. Men det räcker inte, enligt Wiberg.

- Ska jag överhuvudtaget ha en chans att betala tillbaka de här miljonerna, så kommer jag att få jobba häcken av mig, säger Pernilla Wiberg till Dagens Nyheter.

Besviken

Wiberg anställdes av Nordic Star Management på Isle of Man 1991. Men avtalet mellan alpinstjärnan och företaget håller inte ur skattemässig synpunkt.

Besviken och förbaskad ger hon nu sin reaktion till domen.

- De tror inte på mitt anställningsavtal och verkar i stället räkna med att jag har en Ferrari i garaget och en lyxyacht i hamnen. Och det känns också jobbigt - att inte bli trodd. Alla som känner mig vet att jag är en ärlig människa, säger hon till Svenska Dagbladet.

Pernilla Wiberg är besviken på hur elitidrottare behandlas i Sverige. Hon skulle vilja se ett idrottskonto där elitidrottarna under sin aktiva tid kan sätta in sina inkomster.

"Dålig reklam"

Pengarna skulle stjärnorna, enligt Wibergs förslag, skatta för efter karriären när de tas ut som lön.

- Elitidrottare flyr landet eftersom man inte har en chans om man bor kvar i Sverige att få fördela sina inkomster under hela sitt liv. Det är synd. För det ger Sverige väldigt dålig reklam över hela världen, säger hon till DN.

Pernilla ångrar att hon litade så blint på sina ekonomiska rådgivare.

- Visst, jag kanske skulle ha kollat deras (NSM) system med tre, fyra andra rådgivare. Men jag var 20 år, tränade 360 dagar om året, hade 200 resdagar om året och tänkte inte på annat än idrott. NSM hade ett förslag som jag litade på och jag tyckte att det räckte med den säkerheten, säger hon till SvD.

Förslaget innebar att Wibergs inkomster - från sponsorer, prispengar och Svenska Skidförbundet - gick till NSM och förvaltades skattefritt.

"Får stå för allt själv"

I utbyte förband sig företaget betala lön till henne under en lång tid.

Men Wiberg tror inte att företaget kommer hjälpa henne med betalningen nu.

- Hoppas kan man alltid. Men jag antar att jag får stå för allt själv.

Wiberg, som befinner sig i Kanada på uppdrag för SOK, har inte bestämt sig än för om hon kommer överklaga kammarrättens beslut.

Därför krävs hon på pengar

Johanna Garå