Pillan: Det ska bli kul

Gravid i fjärde månaden men strider vidare i skattetvisten

SPORTBLADET

Pernilla Wiberg slutade med skidåkningen efter förra säsongen.

Men nu är en ny skidåkare på väg.

– Ja, jag är med barn. Jag är i fjärde månaden och barnet ska komma i augusti, säger Pillan till Sportbladet.

Foto: LASSE ALLARD
Namn: Pernilla "Pillan" Wiberg. Född: 15 oktober 1970 i Norrköping. Bor: Monaco. Meriter i urval: Fyra VM-guld (1991 i Saalbach, storslalom. 1996 i Sierra Nevada, slalom och kombination. 1999 i Vail, kombination. Två OS-guld (1992 i Albertville, storslalom. Lillehammer 1994, kombination). Ett OS-silver (1998 i Nagano, störtlopp). Ett VM-silver (1999 i Vail, slalom).

Pernilla Wiberg har knappast uppträtt som en havande kvinna och blivande förstföderska de senaste månaderna.

Hon har flugit jorden runt och granskat kandidatstäderna till vinter-OS år 2010.

Vancouver långt borta i Kanada ena veckan, Salzburg i Österrike den andra.

Och när Sportbladet får tag på henne är hon i schweiziska Lausanne, där hon jobbar i Internationella Olympiska Kommitténs (IOK:s) Athletes Commisson.

– Äh, det är väl ingen sjukdom att vara med barn, säger hon.

– Jag har sagt ja till en massa åtaganden och dem tänker jag fullfölja. Men jag har sett till att sommaren blir lite lugnare och att hösten är ledig.

Flyttar inte hem

Så du går omkring med en ordentlig mage just nu?

– Nej, än så länge syns det inte så mycket, men de säger ju att det är i femte månaden som magen börjar växa på allvar. Men det ska bli kul att bli mamma. Jag har alltid gillat barn.

Pernilla och norske fästmannen Bödvar Bjerke bor kvar i Monaco och det är inte aktuellt att flytta hem när barnet kommer.

– Nej, ta en vild gissning efter det som hänt, säger Pernilla.

Det hon syftar på är skattesmällen, då kammarrätten underkände hennes skattemål och hon eftertaxerades för åren 1992-95 då henne inkomster gick till ett bolag Isle of Man i engelska kanalen.

– Nu har jag fått besked att jag kommer att få ett krav på mellan 7,6 och 8,2 miljoner i slutet av juni, säger hon.

– Men jag tänker fortsätta att strida. Jag accepterar inte det här. I första hand ska jag försöka överklaga till regeringsrätten och går inte det tänker jag gå till Europadomstolen i Strasbourg.

Måste betala

– Samtidigt har min advokat sagt att det inte går att få anstånd med betalningen längre om man överklagar, så räkningen kommer.

Hur ska du göra då?

– Jag har en del planer, men de tänker jag inte berätta nu.

Pernilla ger sig inte och hon kommer att fortsätta för att få upprättelse. Hon känner sig utpekad som en lögnare som medvetet försökt smita från skatt i kammarrättens dom.

– Det retar mig. Jag har varit ärlig hela tiden och inte försökt dölja varit mina pengar tagit vägen. Allt har varit öppet för insyn. Därför tänker jag kämpa vidare.

Pernilla Wiberg har alltid varit envis och haft ett stort rättspatos.

Hon kommer aldrig att ge sig.

Inte ens då hon är i nionde månaden.

Därför krävs hon på pengar

Mats Wennerholm