Anja drömmer om seger - i Tärnaby

Slåss om världscuptävling: Skulle vara grymt kul

SPORTBLADET

TÄRNABY

Skiddrottningen Anja Pärson drömmer om att få tävla i världscupen inför släkt och vänner i Tärnaby.

2007 kan det bli verklighet.

- Det skulle vara grymt kul, säger världsmästarinnan.

Foto: Magnus Sandberg
Anja Pärson.

Det har blivit en tradition att Åre står som värd för världscuptävlingarna på svensk snö, men snart kan det bli en ändring på det.

Svenska skidförbundet tittar på nya tänkbara tävlingsplatser och Sportbladet kan nu avslöja att Tärnaby är en av dem.

Tärna IK Fjällvinden, som har fostrat storheter som Bengt-Erik Grahn,

Ingemar Stenmark, Stig Strand, Bengt Fjällberg och Anja Pärson, har redan skickat in en intresseanmälan till förbundet. Nästa steg mot världscupen ska tas den 1 december, då klubbens företrädare åker till Umeå för att träffa representanter för länsstyrelse och landsting.

- Vi har inte fått något besked, men får vi arrangera en världscuptävling för damer skulle det bli en angelägenhet för hela länet, säger Bosse Bernström, klubbens ordförande.

Enda tävlingen - 1983

Den första och hittills enda världscuptävlingen som avgjorts i klassiska Tärnaby arrangerades 1983, då nationalhjälten Ingemar Stenmark stod på toppen av sin sagolika karriär.

Om några år kan det vara Anja Pärsons tur att möta den övriga världseliten i backarna som var hennes bästa barndomsvänner.

- Det har alltid varit en dröm att få starta i Ingemarbacken och ta traditionen tillbaka hit. Jag vill göra det Ingemar inte fick göra. Ja, jag ska i alla fall ta mig ner, säger Anja Pärson.

Kände du till planerna?

- Jag vet att skidförbundet är intresserat av nya orter och att Tärnaby är ett av förslagen. Även internationellt finns det ett intresse av att få hit tävlingar. I våras var det folk här och tittade på möjligheterna. Det skulle vara en kultgrej att få hit världscupen. Jag är ju härifrån och om jag är i form vid det tillfället kommer det att komma så mycket folk. Det skulle bli en succé, säger Anja Pärson.

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM