Anja missade pallen

med en hundradel

SPORTBLADET

ALTA BADIA, ITALIEN

Efter tre raka pallplatser - tvåa, etta, etta - trodde också konkurrenterna att Anja Pärson var oslagbar.

Men hon fick nöja sig med en fjärde plats i Alta Badias storslalom, blott en hundradel från tredje platsen.

- Jag var inte trygg på snön. Det var som att åka på såpa, säger hon.

Italienskan Denise Karbon vann före österrikiskorna Nicole Hosp, tre hundradelar efter, och Elisabeth Görgl, 37 hundradelar efter segrarinnan.

Det var Karbons första seger i världscupen. Hon har varit på pallen fyra gånger tidigare, trea senast i storslalom i Park City.

- Det var överraskande även för mig att jag vann i dag. Jag trodde att det skulle vara ett större steg att ta sig från en pallplats till seger. Och jag trodde att Anja Pärson var oslagbar, säger den 23-åriga segrarinnan med ett gigantiskt leende.

- Det är absolut fantastiskt att få ta sin första seger på hemmaplan. Jag kommer ju inte långt härifrån (Castelrotto) och hela familjen var här och tittade.

Karbon tror att anledningen till att Anja Pärson inte lyckades vinna kan bero på backen, Gran Risa.

- Anja har ingen fördel i en sån här brant backe eftersom hon är en mycket aggressiv skidåkare, säger Karbon.

Anja Pärson håller delvis med:

- Jag åker som bäst när jag kan trycka till i ingången i svängen. Men nu blev jag för försiktig i ingången i svängen eftersom jag inte kände mig trygg på snön. Det gick att få grepp, men det var ett tunt lager ovanpå den hårda snön och det lagret var som såpa, säger Pärson.

''Ingen toppdag''

- Annars tycker jag att det är en attackerande backe, lång och brant och det var skönt att riktigt få attackera. Det var inte någon toppdag för mig men jag är fortfarande i toppform. Jag åker bra skidor. Jag är lite besviken för jag vill alltid vinna eller vara på pallen. Det här var okej, säger hon och ser mer besviken ut än vad hon vill säga.

Svårigheten i Gran Risa är att backen är brant och samtidigt så smal att det inte går att göra svängarna för vida.

- Men både Sölden och Park Citys backar är brantare än den här, säger Pärson, som liksom kollegorna gärna återvänder till Alta Badia.

- Vi visade i dag att vi kan åka bra här. Det var en utmanande och krävande backe, men definitivt inte för svår för oss tjejer, säger tvåan Nicole Hosp.

Det är andra gången som kvinnorna världscuptävlar i Alta Badia. Alta Badia tog över tjeckiska Spindleruv Mlyns inställda tävling. Alta Badia räknas som en av de svårare storslalombackarna för herrarna.

Ottosson körde ur

Anna Ottosson är säkerheten själv i storslalom. Inte sedan 16 november 2000 (Park City) har hon kört ut i en storslalomtävling i världscupen - inte förrän på lördagen.

- Det sker så sällan att jag blir lika förvånad varje gång. Och det var svårt att acceptera det. Det dröjde flera sekunder, när jag låg där i backen, innan det gick upp för mig att det var kört, säger Ottosson, som hasade ur på en klassisk innerskida i första åket.

Hennes säkerhet har också varit hennes akilleshäl - hon har ofta åkt allt för säkert och inte attackerat tillräckligt mycket.

- Jag försökte verkligen köra tufft i dag, lite på gränsen. Det gjorde jag också i Park City där jag var nere med handen i backen, säger hon om fjärdeplatsen för två veckor sedan, hennes bästa storslalomresultat på 1,5 år.

Trots att Anja Pärson ''bara'' blev fyra leder hon fortfarande både den totala världscupen och storslalomcupen.

Ingela Ahlberg/TT