Anja Pärson vann överlägset

…och Anna Ottosson på en överraskande sjätte plats

1 av 2 | Foto: AP
Anja Pärson jublar efter tionde världscupsegern i slalom.
SPORTBLADET

Säsongens tredje seger var den roligaste för Anja Pärson.

På klassisk mark, i branta Miramontipisten i Madonna di Campiglio, vann hon världscuptävlingen i slalom efter att ha gasat ordentligt i det andra åket.

- Det här var mycket roligare än i Park City, säger hon och strålar av glädje.

I Park City i Utah vann Anja Pärson dubbelt, både i slalom och storslalom. Hon vann också överlägset.

Men att få tävla i samma backe där Ingemar Stenmark vunnit åtta gånger, och Stig Strand och Jonas Nilsson varsin gång, det slår Park City-segrarna.

- Framför allt är det här en roligare seger eftersom det var en sån svår och brant backe. Och det var så roligt att åka i andra åket. Det var en helt annan anspänning i det andra åket. Jag och Kaggen (förre förbundskaptenen Niklas Carlsson) pratade inför det andra åket och han sa att han tyckte att jag skulle köra aggressivt där uppe för att kunna ta det lite lugnare i branten.

- Men när jag kom till branten så hade jag kvar den aggressiva åkningen. Det kändes så bra, det flöt på och jag var så aggressiv. Det var lite som förr, säger hon och det riktigt bubblar av glädje när hon pratar om sitt åk.

Tvåa efter första

Pärson låg tvåa efter det första åket, tolv hundradelar efter fransyskan Laure Pequegnot. Efter det andra hade Pärson vunnit med 81 hundradelar före fransyskan. Österrikiskan Nicole Hosp kom på tredje plats, 1,10 efter Pärson.

- I det första åket hade jag problem med glasögonen. Jag har så känsliga ögon så det får inte komma in någon vind under glasögonen. Därför tejpade jag igen dem, men då blev det imma på glasögonen i stället. Jag kunde se, men ögonen fokuserade lite tokigt.

Det är bara andra gången som damerna tävlar i Madonna di Campiglio, det var 18 år sedan senast. Två slalomtävlingar flyttades dit från Slovakien och Tjeckien, som saknade snö. Mira montipisten är brant, den brantaste som tjejerna tävlar i den här säsongen.

- Det var brant som tusan, men det var så kul att få tävla i en sån här backe. Det gäller att ta chansen när vi får göra det, säger Anja Pärson, som hoppades på en svensk dubbelseger på tisdagen.

Ottosson sexa

Anna Ottosson låg fyra efter första åket.

- Men vi tar dubbeln i morgon i stället, säger Pärson, som ser fram emot onsdagens slalom i samma backe.

Ottosson slutade på sjätte plats, tangerat personbästaresultat i världscupen i slalom.

- Det var ett bra resultat och det är en dag i morgon också, säger Ottosson.

- I sista branten så kom jag lite bakåt på skidorna och kunde därför inte släppa iväg skidorna ordentligt, säger hon.

Anja Pärson tog sin 14:e världscupseger, den tredje för säsongen efter fyra körda tävlingar (kom fyra i storslalom i lördags) och hon leder världscupen stort. Främsta konkurrenten, Janica Kostelic, är ännu inte tillbaka efter sin knäoperation och vila efter att hon fått struma, men på tisdagen var hon föråkare i tävlingen i Madonna di Campiglio, för att få lite träning. Hon tänker sätta igång igen i tävlingarna i Lienz efter jul.

Ingela Ahlberg/TT