Anja gav Fjällvinden 100 anledningar att fira

”Vi hoppar av glädje här ute i fjällen”

SPORTBLADET

Anja Pärson tog sin 14:e världscupseger i går.

Tärna IK Fjällvinden firade nummer 100.

– Vi hoppar av glädje här ute i fjällen, säger ordföranden Bosse Bernström.

Foto: AP
Stenmarks första seger, den 17 december 1974 i Madonna Di Campiglo.

Medlemmarna i Tärna IK Fjällvinden ska ha julfest på Sånninggården utanför Hemavan på fredag kväll. De har då en, två, tre, fyra... ja, hundra anledningar att fira. Bygdens store son, Ingemar Stenmark, tog 86 världscupsegrar under sin fantastiska karriär och den första kom i Madonna di Campiglio 1974. När Anja Pärson i går, ganska exakt 29 år senare, skar mållinjen i samma backe kunde världens bästa slalomklubb räkna in fullträff nummer hundra.

Det var alltså ingen tillfällighet att ordföranden Bosse Bernström jublade ikapp med Anja.

- Det här var skojigt och fantastiskt inspirerande. Vilket åk, vilken kraft, vilken energi. I lördags såg man att det gick sakta, men nu vann hon med nästan en sekund. På fredag ska hela klubben fira det här och förhoppningsvis kan vi ha Anja med oss på tråden, säger han.

Vem blir nästa världscupvinnare från lilla Tärnaby?

- Anja ska förhoppningsvis köra i tio år till och på den tiden ska vi kunna fostra nya åkare som för det här vidare. Det är bra flyt i klubben just nu. Vi har flera åkare på gång.

Som?

- Jens Byggmark på pojksidan och bland tjejerna Anjas kusin Viktoria Pärson och Mathilda Willysdotter. Dessutom har Thomas Ringbrandt en pojk som heter Jakob. Han har att brås på, säger Bosse Bernström.

Stig Strand, också från Tärnaby, tog två världscupsegrar 1983 men tävlade då inte för Tärna IK Fjällvinden utan Groko Alpina Klubb i Luleå.

Stefan Holm