Anja Pärson tvåa idag

”Jag är jättenöjd”

SPORTBLADET

På dagen 29 år efter att Ingemar Stenmark tog sin första världscupseger, i Madonna di Campiglio, hade Anja Pärson hoppats få ta sin 15:e världscupseger i samma backe.

Men hon fick nöja sig med en andra plats.

- Jag är jättenöjd, säger hon.

Foto: AP
Österrikiska vinnaren Nicole Hosp, i mitten, på prispallen tillsammans med tvåan Anja Pärson, till höger, och Marlies Schield, Österrike.

Pärson lyckades inte följa upp tisdagens slalomseger i Miramontipisten med ytterligare en på onsdagen. Österrikiskan Nicole Hosp vann med 29 hundradelars marginal till Anja Pärson. En annan österrikiska, Marlies Schild, var trea, 53 hundradelar efter Hosp.

Blott 18-åriga Therese Borssén kom på en fin 16:e plats i sin blott tredje världscupslalomtävling. Hon var 13:e i Park City och föll i första åket i Madonna di Campiglio på tisdagen. Susanne Ekman kom på 19:e plats. Anna Ottosson, sexa på tisdagen, hasade omkull i det första åket, tappade många sekunder och kvalade därför inte in till andra åket. Tisdagens världscupdebutanter, Ida Söderberg och Sofie Olofsson, körde ur i första åket.

Pärson vann säsongens två första slalomtävlingar och kom nu alltså tvåa i den tredje.

- Jag gjorde två hyfsat bra åk, men hade lite missar här och var. Jag åkte jättebra i den övre delen i båda åken, men missade lite i branten. Det är tufft i toppen och då får man inte göra missar, säger Pärson.

Gav mersmak

Hon åker ifrån Italien med en seger, en andra plats och en fjärde plats (Alta Badias storslalom) på fem dagar. Ett mycket bra facit och framför allt är hon och de andra tjejerna glada för att ha fått tävla i de mer utmanande herrbackarna.

- Det har varit kanonbra tävlingar och jag tror alla tjejerna är jättenöjda. Vi hoppas att vi kan få komma tillbaka för det här gav mersmak.

Det finns krafter inom den alpina världscupen som tycker att tjejerna inte klarar av att åka i alltför branta och isiga backar.

- Jag tycker att vi nu övertygat dem om att vi kan, säger Pärson.

''Ser inte bra ut i tv''

En av de bromsande krafterna är koordinatorn för damtävlingarna, Kurt Hoch.

- Han tycker inte att det ser bra ut på tv om backarna är för branta. Men jag frågade honom i dag och han tyckte att det blivit helt okej tävlingar här i Madonna, säger svenske förbundskaptenen Glenn Westerlund.

- Skidåkningen har gått framåt och det måste till svårare backar för att göra det mer utslagsgivande. Det verkar i alla fall som om det blir ändringar successivt.

Alla medaljörer i tävlingarna i Alta Badia och Madonna di Campiglio har sagt att de vill få fler utmanande backar att tävla i. Kanske har Hoch och andra övertygats efter de senaste dagarnas tävlingar.

Några av tävlingsbackarna som finns på damprogrammet kan göras mer utmanande.

- I Park City har man byggt upp som kamelpucklar i den övre delen, så det går att ändra om man har rätt terräng och har snö. Men det är svårt att göra nåt extra om det är flackt, menar Westerlund.

Vill ha mer is

Det vattnas också sällan i dambackarna, vilket gör att underlaget brukar vara mjukare och svårare att få att hålla för många åkare.

- De får jättegärna vattna mer, för ibland är det lite väl enkelt underlag. Men det är inte så enkelt, för det måste vara rätt väder. Och de gånger som de har balkat (uttryck för vattnad och isad backe) så har det blivit värdelöst. Det har blivit för isigt, nästan som blåis och man har känt sig som Bambi på hal is. Och i Aspen förra året balkade de bara halva backen, säger Anja Pärson.

Pärson åker nu vidare till St Moritz i Schweiz, där hon ska träningsåka i störtloppsbacken för att sedan ställa upp i super-G-tävlingen på söndag. Det är första super-G-tävlingen för henne denna säsongen.

- Det ska bli kul, hoppas det blir fint väder.

Även Anna Ottosson och Janette Hargin tävlar i super-G, Hargin även i störtloppet.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM