Så här ska Anja bli bäst - i allt

Pärson tvekar om start i störtloppet: Men är jag bäst på träningen så...

1 av 2 | Foto: AP
SATSAR FÖR FULLT - KANSKE... Anja Pärson har dominerat totalt i teknikgrenarna. Nu är det dags för fart. Anja Pärson tänker åka träningsåken till lördagens störtlopp, och strunta i själva loppet. Om hon inte gör riktigt bra tider på träningen, vill säga.
SPORTBLADET

Anja Pärson dominerar världscupen i både slalom och storslalom.

Och snart även i fartgrenarna?

På lördag kan hon göra störtloppsdebut i schweiziska St. Moritz.

- Tanken är att jag ska åka tidsträningen som träning. Men, går det riktigt, riktigt bra så vet jag inte vad jag gör, säger hon till Sportbladet.

2-1-1-4-1-2.

Tärnabys stolthet har haft en fantastisk upptakt på säsongen. Hon leder slalom- och storslalomcupen och är totalt överlägsen i den totala världscupen. Tvåan Nicole Hosp, Österrike, är 190 poäng efter Anja Pärson i sammandraget.

- Jäkligt kul med den här starten, men jag vill inte ens börja fundera på totalsegern. Först nu börjar alla farttävlingar och då blir det garanterat tuffare i toppen, säger Anja Pärson.

"Helt fantastiskt"

I måndags vann Anja slalomtävlingen i klassiska Madonna di Campiglio och i går var hon tvåa i samma backe - i samma disciplin.

- För mig var segern helt fantastisk. Att få vinna i just Madonna kommer jag aldrig att glömma. Nummerlappen ska jag absolut spara. Jag är så himla stolt, säger Anja Pärson.

Men ska Anja blir riktigt, riktigt stor i världscupshistorien krävs det att hon också lyckas i fartgrenarna. Redan förra säsongen började hon åka super g och nästa steg är störtlopp.

I dag i St. Moritz väntar hennes första tidsträning i världscupen.

- Är bara vädret bra och backen okej kommer jag att köra båda dagarna. Tanken är att jag sedan hoppar över själva tävlingen, säger Anja Pärson.

Ingenting är bestämt

Och fortsätter:

- Men är jag bäst på träningen så vet ni nog alla vad jag gör" Då går det nog inte att strunta i själva tävlingen. Men vi får se, ingenting är bestämt.

Annars är det super g på söndag.

- Ja, den tävlingen blir av i alla fall. Jag trivs i backen och ser fram emot att åka.

Vad har du för planer för din fartsatsning?

- Jag vill inte stressa, utan jag har sagt att jag efter OS i Turin 2006 ska vara mogen att köra hela faderullan, alla disciplinerna. Fram tills dess tar jag super g och störtlopp lite som de kommer.

Landslagschefen Niklas Carlsson tror att Anja Pärson har alla möjligheter att lyckas i alla fyra grenar.

- Hon har allt och lite till. I störtlopp är det absolut svåraste att glida i de flacka partierna. Det behärskar Anja redan, säger han.

- Sedan sitter det mesta i huvudet. Vissa klarar av det, andra inte. Hittills, i super g, har nog Anja varit lite för feg. Mycket handlar också om rutin.

När tror du Anja är mogen för att hävda sig även i fartgrenarna?

- Svårt att säga. Vi som ledare får inte stressa henne, för då finns risken att hon tappar suget. Nej, Anja måste få ha roligt och har hon bara det så kommer det andra automatiskt, tror jag. Någon tidsram har jag inte.

Inte Anja heller.

5 punkter som ska göra Anja bäst i fartgrenarna:

Så här bra är hon i de olika disciplinerna just nu:

Mer fakta – längre ned på sidan.

Patrik Thornéus