Patrik Järbyn 14:e i Val Gardena

Många krascher när Deneriaz vann

SPORTBLADET

En föråkare tvingades åka helikopter till sjukhus, schweizaren Daniel Züger skadade armen och italienaren Peter Fill slogs blodig.

Krascherna avlöste varandra i störtloppet i Val Gardena - men Patrik Järbyn stod upp och visade än en gång att han hittat formen.

Foto: Reuters
Glad vinnare Antoine Deneriaz.

– Jag gjorde några småmissar, men skidorna flög fram och jag känner att jag verkligen kan vinna race igen. Det är härligt.

Publiken i italienska skidorten Val Gardena hade precis ställt sig till rätta när en föråkare kraschade i målfållan och på dramatiska tv-bilder vårdades för att senare bäras på bår till en väntande ambulans och helikoptertransport till sjukhus.

När tävlingen började fortsatte olyckorna: Daniel Züger kraschade med startnummer fyra och Aksel Lund Svindal missade grovt i början av loppet, vilket tvingade norrmannen att bryta.

På start stod Patrik Järbyn och väntade.

Åkningen stämmer bra

– Det hände en himla massa i början och vi fick ingen information upp till oss vad som egentligen hände så det var lite stökigt, men jag stördes inte så mycket, säger svensken som öppnat 2003/2004-säsongen på ett imponerande sätt och via resultatraden 12-8-15-10-8 i super-G och störtlopp kämpat sig tillbaka in i landslaget.

I Saslong-pisten såg åkningen ut att stämma bra.

– Pisten var mycket snabbare än på träningen och det tog ett tag att hitta rytmen. Jag fick inget riktigt grepp i första svängen och tappade lite flyt, men som helhet känns det ändå mycket bra just nu. Skidorna flyger faktiskt fram och farten finns där absolut.

I mål var Järbyn i ledning, men när de tunga toppnamnen kom ned föll 34-åringen i fältet till en slutlig 14:e plats med tiden 1.54,83.

Österrikiska partyt kom av sig

Pallplatserna såg ut att bli ett österrikiskt party, men till slut vann Antoine Deneriaz, Frankrike - precis som i fjol i Val Gardena. Tiden 1.52,99 ska jämföras med tvåan Michael Walchhofer, Österrike, klockad för 1.53,88 och trean Hans Knauss, även han Österrike, med 1.53,91.

– Nu åker jag hem en snabbis över jul och tävlar igen i Bormio den 28 december, säger Järbyn.

TT