Trist avslutning av Fredrik Nyberg

Körde ur i första åket – Simoncelli vann storslalomen

SPORTBLADET

Fredrik Nyberg har en del att fundera på under julledigheten.

Uråkningen i söndagens storslalom satte griller i huvudet på svensken.

- Kanske står jag fel på skidorna, funderade Nyberg efter söndagens tävling som vanns av Davide Simoncelli.

Efter drygt 50 sekunder tog storslalomtävlingen i Alta Badia, Italien, slut för Nyberg. Noll poäng i världscupen men också bekymmer med utrustningen.

- Egentligen gillar jag den här backen väldigt mycket och mina skidor har också känts bra. Men i dag fick jag inget grepp och det blev inga bra svängar, förklarade Nyberg efter uråkningen.

Det var mycket tuffa förhållanden i Italien och många av åkarna hade problem med den hårda snön. Åkarna var också slitna med tanke på det schema som varit senaste tiden och julledigheten verkar välkommen från alla håll.

Snabb lösning ett måste

För Nyberg blir det dock inte någon lugn julhelg. 3 januari är det nya storslalomtävlingar när åkarna besöker österrikiska Flachau och tills dess måste han hitta tillbaka till sin gamla åkning.

- Jag och coachen ska hitta en lösning men det måste gå fort. Det får inte finnas någon tvekan när det är dags för tävling igen, då är man genast två sekunder efter, säger Nyberg.

Han söker nu riktigt hårda pister för att kunna träna under samma förhållanden som i Italien där problemen uppstod. Friåkning utan portar är lösningen enligt Nyberg. Filmkameran ska också hjälpa till att få tekniken tillbaka.

- Vi kan bara hitta felen under riktigt hårda förhållanden, säger Nyberg som har en teori om att bindningarna sitter fel på skidorna.

- Det kan vara att jag står fel på skidorna.

Inte heller loppets andra svensk, Charlie Bergendahl, fick köra andra åket. Hans tid räckte till en 46:e plats.

Hemmaseger

En som inte verkar ha samma problem är hemmaåkaren Davide Simoncelli. Han ledde efter första åket före finländaren Kalle Palander och amerikanen Bode Miller, som vann tävlingen i fjol.

De tuffa förhållandena gav stora tidsskillnader mellan åkarna och podiumplatserna från första åket stod sig även i andra. Simoncelli, som var tvåa i tävlingen förra året, kunde dryga ut sin ledningen och vann 1,03 sekunder före Palander. Italienarens seger var hans första i karriären och uppenbarligen trivs han bra i backen.

Segern förde också upp Simoncelli till fjärde plats i storslalomcupen där fortfarande Miller leder, 130 poäng före nye fyran och 61 före Palander.

För fransmannen Frederic Covili, som tog VM-brons i disciplinen 2001 och segrade i storslalomcupen 2001/02, tog tävlingen slut i första åket efter att han skadat knät. Därmed övertog Palander andraplatsen i storslalomcupen från Covili.

Världscupen totalt leder fortfarande österrikaren Hermann Maier. Fredrik Nyberg återfinns först på 40:e plats med sina 67 poäng.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM