”Jag vet inte när jag blir ledig nästa gång”

Sportbladet följde Anja under en resdag: Visst är det tungt

SPORTBLADET

LIENZ

Träning julafton, juldagen, annandagen, nyårsafton och nyårsdagen.

För skidstjärnan Anja Pärson, 22, finns inga helgdagar i kalendern.

- Just nu är det riktigt jobbigt. Och visst, ibland undrar man vad man håller på med, säger hon.

Foto: URBAN ANDERSSON
ÄNTLIGEN FRAMME! En lång resdag är över. Klockan halv nio anländer Anja Pärson till Lienz. Då har hon rest konstant sedan 06.00 på morgonen.

Det är annandag jul.

På Gasthaus Falkenstein i österrikiska Lienz har klockan just passerat halv nio. Stämningen i den rökiga receptionen - som också fungerar som bar - är hög. Ett gäng grabbar häver öl och i trängseln ska Anja Pärson hämta ut sina rumsnycklar.

En miljö knappast värdig världens bästa skidtjej.

Men hon är van. Sedan Anja var junior har hon vintertid tillbringat mer tid på enkla pensionat i Alperna än hemma i Tärnaby.

- Ja, man undrar ju hur många sådana här ställen man sett, säger Anja Pärson.

Livet som skidstjärna är - till skillnad mot vad många tror - oerhört oglamoröst. Sova, träna, resa och träna, är ungefär vad Anja hinner med under säsongen.

Packningen jobbigast

- Det absolut jobbigaste är att bära omkring på all packning. Den ska in i bilen, ut ur bilen, in på rummet, ut ur rummet" Nästan varje dag, och det mönstret är man hyfsat less på, säger Anja Pärson och tar in sin sista väska för kvällen.

En lång dag är på väg mot sitt slut - en dag som började 05.30 hemma hos mamma och pappa i Tärnaby. Sedan blev det 36 mil bil, tre olika flyg och så 25 mil bil till som avslutning.

- Egentligen skulle jag inte varit här förrän vid midnatt, men jag köpte själv en ny biljett. Annars hade det inte gått. Jag ska ju tävla i morgon bitti (läs: i dag), säger Anja Pärson.

Har du varit ledig?

- Jo, dan före julafton, den dagen jag kom till Tärnaby. Men sedan har jag kört varje dag. Det går inte att hålla upp. Speciellt som jag åkt så mycket fart på slutet och nästan inte alls tränat slalom och storslalom.

Hunnit äta julskinka?

- Om, familjen Pärsons julskinka är extremt god.

Har du fått några roliga julklappar?

- Jag har fått massor av saker till lägenheten i Monaco. Bland annat en smörgåsgrill. Men allt är kvar i Tärnaby. Får väl försöka få ner grejerna senare.

När det nu blir tid för det.

Sedan den 12 december - när världscupen drog i gång i Europa - och till den 12 januari har Anja Pärson en dag ledigt.

"Det är jävligt tungt"

En ENDA dag.

- Jovisst är det tungt, jävligt tungt till och med. Det värsta är att jag inte riktigt vet när jag blir ledig nästa gång. Framtiden får väl utvisa det.

Nyårsafton, då?

- Tränar, nyårsdagen också för den delen. För mig är inte nyår så speciellt. Jag resonerar ungefär som så att det är en kväll när det är värt att vara uppe till klockan tolv. Ungefär. Inte mer.

Inget festande?

- Nej, inget större i alla fall. Men alla tjejers respektive kommer ner till Leukerbad i Schweiz, där vi är på träningsläger, och då ska vi äta tillsammans. Det ska bli kul.

Klockan börjar närma sig halv tio. Volymen i baren har ökat ytterligare. Ölen på borden har kompletterats med några klara snapsar och världscupsledaren Anja Pärson ska ta sig två våningar upp och sova - om det går.

Anjas tuffa resdag - från hemmet i Tärnaby till Lienz

Patrik Thornéus