ANJA-FEBER

Trots uråkningen - nu är Pärson älskad i Österrike

SPORTBLADET

LIENZ

Efter alla framgångar i världscupen är Anja Pärson hysteriskt populär i skidvärlden.

Till och med i Österrike har hon blivit folkkär.

- Jättekul, men tyvärr finns det en baksida. Det finns folk som inte respekterar en, säger hon.

Foto: URBAN ANDERSSON
"AUTOGRAFER ÄR KUL, MEN..." Anja Pärson hade helst gått och gömt sig efter sin uråkning i storslalomloppet. I stället överfölls hon av autografjägare. "Det märks att man blivit känd, men jag klagar inte", säger Anja.

Österrike är den alpina skidvärldens Mekka. Åkare som Hermann Maier och Nicole Hosp är omåttligt populära och österrikarna avgudar - minst sagt - sina hjältar.

I samma utsträckning ogillar de konkurrenterna.

Förutom Anja, då.

- Lite förvånad är jag, säger hon.

I klart ledning åkte Anja Pärson ur i Lienz storslalomtävling och i mål var hon fruktansvärt besviken. Ögonen var mörka och det såg ut som om helst av allt hade velat åka hem och sova.

"Autografer är kul"

Sedan kom fansen.

De österrikiska.

- Att skriva autografer och ta bilder är kul, men sådana här dagar, när det går åt skogen, vill man helst av allt göra någonting annat. Försvinna, kanske, säger Anja Pärson och klämmer fram ett ansträngt leende.

Hon skriver på små papperslappar, tröjor, jackor, händer, hjälmar - ja, på i stort sett allt man kan tänka och inte tänka sig. Vandringen från målfållan till liften - högst 100 meter - tar hur länge som helst, men Anja Pärson ser till att alla får sitt.

Med en ängels tålamod.

- Det märks ju att man blivit känd, men jag klagar inte. Oftast är det bara kul att göra fansen glada, säger Anja Pärson.

På kvällen är det lottning på torget i Lienz inför slalomtävlingen i dag. Om intresset för Anja Pärson var stort i målfållan är den gigantiskt inne i staden. När Anja får startnummer sex intervjuas hon inför tusentals åskådare av en lokalförmåga, som talar knackig engelska.

Anja svarar på perfekt tyska.

Publiken blir som galen. Anja får minst lika mycket applåder som värsta konkurrenten - och hemmahoppet - Nicole Hosp.

- Det där med tyska är ett bra knep. Många brukar bli rätt förvånade när man kan språket, säger Anja Pärson och skrattar.

När hon kliver av scenen och går in i kulisserna börjar fansen jakten. Frågan är varifrån hon kommer ut. Alla dörrar blockeras och tillslut kommer Anja Pärson ut på baksidan och en stor klunga möter henne redan i trappan.

Vill skriva åt alla

Och så blir det autografskrivande igen.

- Det är lite dumt att dom släpper ut oss åkare direkt i folkhavet. Man vill ju skriva åt alla, men det går inte.

Tillslut går Anja i väg och hon ber Sportbladet följa med och prata under tiden. Småspringande försvinner hon och lagkompisen Anna Ottosson in i gränden.

- Det värsta jag vet är när onyktra gubbar grabbar tag i en i farten. Som nu. I Österrike finns tyvärr även en annan sida, säger Anja.

Och fortsätter:

- Det handlar om att respektera en annan människa. Man gör bara inte så. Man tar inte bara tag i någon och ska prata. Usch, det är jättejobbigt.

Längst ner i gränden står en svensk landslagsbil och väntar på tomgång. Anja och Anna Ottosson hinner nätt och jämnt fram innan supportrarna.

- Vi hörs, säger hon och bilen kör i väg.

Till lugnet.

Våra mest folkkära stjärnor

1. Carolina Klüft

2. Anja Pärson

3. Peter Forsberg

4. Per Elofsson

5. Zlatan Ibrahimovic

Längre ned på sidan: våra mest folkkära stjärnor.

Patrik Thornéus