Anjas "allt eller inget"-mentalitet i ett störtlopp? Det skrämmer mig

SPORTBLADET

LIENZ

Anja Pärson har en otrolig vinnarskalle och den kan göra mig - och säkert många andra - lite orolig.

Klart tjejen ska köra störtlopp.

Men Anja gör aldrig någonting halvdant och hennes satsning på skidåkningens formel 1 - i jakten på världscupssegern - kan bli hennes fall.

Nu ska jag inte måla fan på väggen. Anja Pärson är en smart tjej och kommer säkert att fatta rätt beslut som vanligt. Annars hade hon aldrig varit där hon är i dag.

Som nummer ett i världen.

Samtidigt - när hon står där i startkuren - är det inte bara Anja Pärson som ska ge sig i väg. Nej, där finns också vinnaren Anja Pärson och det är den Anja som i bland tar fel beslut. I början av sin karriär var Anja Pärson känd som tjejen som antingen vann eller körde ur. Alla hyllade Anja för hennes inställning och konstaterade efter en uråkning:

"Vilken tjej, hon ger alltid allt!".

Charmigt och imponerande, så klart.

Men då handlar det om slalom- och storslalom. En svår vurpa kan på sin höjd orsaka en knäskada, men oftast reser sig åkaren, putsar bort snön från knäna och slår ilsket med stavarna mot närmaste port.

Och siktar in sig på nästa tävling.

Nu pratar vi skidåkningens formel 1.

Hon vill alltid, alltid vinna

Ska Anja Pärson ha en chans att vinna den totala världscupen måste hon plocka några poäng i störtlopp och Anja gör helt rätt i att åka tävlingar redan i vinter. Problemet är bara att Anja inte nöjer sig med att plocka "några poäng" - utan hon vill, som alltid, vinna - och det är den instinkten som skrämmer mig. I St. Moritz körde Anja Pärson sitt första världscupsstörtlopp och hon höll - helt obegripligt - på att vinna. Hade inte ett gupp i näst sista porten gjort att hon tappat balansen skulle tjejen från Tärnaby skrivit historia.

Som tjejen som vann i sin debut.

Det tål att tänkas på.

Vad hade hänt om hon vurpat?

Anja gör ingenting halvdant och i St. Moritz var hon redan och tänjde på gränserna. Hon återfick som tur balansen och kunde lugnt glida in i mål, men vad hade hänt om hon vurpat - i över 100 kilometer i timmen"

Jag vågar inte ens tänka på det.

Anja sa det själv i går: "jag kommer absolut inte att riskera någonting. Jag vill inte dö på kuppen".

Då hade det gått en timme efter tävlingen och jag småpratade med Anja Pärson.

Inte vinnaren Anja Pärson.

Patrik Thornéus