Anja Pärson tolva i super-G

Slog Renate Götschl efter en imponerande insats

SPORTBLADET

Frågan var hur många ytterligare poäng en hängig Anja Pärson skulle tappa till Renate Götschl i Haus super-G.

Svaret blev att Pärson tog in sju poäng på österrikiskan.

- Mycket överraskande. I går hade jag inte ens något balanssinne när jag friåkte, sade Anja Pärson efter att oväntat ha blivit tolva, fyra placeringar före Götschl.

Foto: AP
Anja Pärson knappade in på Renate Götschl i världscupen.

Anja Pärson tvingades avstå fredagens och lördagens störtlopp på grund av sjukdom och fick se Götschl köra ihop 140 poäng och ta ledningen i världscupen, 35 poäng före Pärson. Söndagens super-G skulle förstärka den österrikiska fartspecialistens försprång mot den 22-åriga svenskan.

Speciellt som Anja Pärson inte kom ihåg delar av backen efter förmiddagens besiktning.

Ofokuserad

- Jag var trött och hade ingen koncentration, sade en hostig Pärson som dock återfick fokuseringen efter lite mat och bestämde sig för att köra.

- Visst kunde jag ha åkt bättre i dag, linjen var inte den bästa. Men det kunde också gått mycket sämre, ansåg Pärson som har en nionde plats som bäst i super-G.

Götschl misslyckades i sitt åk och blev bara 16:e, 14 hundradelar bakom Pärson och 1.06 efter Carole Montillet, Frankrike, och Maria Riesch,Tyskland, som delade på segern.

Fördel Anja

Det innebar att Götschl bara tog 155 poäng i helgen mot skräckscenariot 300 poäng.

- Götschl klarade på egen hand av att ge mig en fin helg. Jag kunde bara ligga i sängen och titta på och i dag var hon inte sig själv, sade en mycket nöjd Anja Pärson som nu är 28 poäng bakom Götschl i sammandraget.

I världscupen återstår nu tio tävlingar. Fyra slalom, tre storslalom, två super-G och ett störtlopp. Fördel sju-tre för teknikgrenarna och därmed Anja Pärson.

- Visst är det en fördel. Men bara så länge som jag står på benen.

Har inte koll

Närmast är det storslalom och slalom i tyska Zwiesel i Region Arber. Om Anja blir sämst femma i söndagens slalom kan hon med lite tur säkra segern i slalomcupen trots att tre slalomtävlingar återstår.

- Jaså, ja det där får andra hålla reda på. Det är samma sak med totalcupen, jag tar en tävling i taget, sade Anja.

Efter Zwiesel kan de svenska damerna sedan glädja sig åt två träningsveckor i Åre och Tärnaby som avslutas med super-G och storslalom i Åre den 21:a och 22:a.

Men där har faktiskt Götschl lite av hemmaplan. Båda tävlingarna körs nämligen i störtloppsbacken där Götschl segrat flera gånger.

- Jag har bara hasat ner för den backen för att ta mig till slalomstarten. Så det blir faktiskt min debut där, berättade Anja som snabbt lämnade Haus im Ennstal för att ta sig hem till lägenheten i Monaco.

- Det är första gången jag är hemma sedan oktober. Hoppas att allt står kvar.

Håkan Bergholtz/TT