Järbyn visade världsklass - bästa resultatet sedan 1998

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Han sparkades ur landslaget inför säsongen och tyckte själv att han blev orättvist behandlad.

I Garmisch-Partenkirchen visade Patrik Järbyn världsklass.

Femteplatsen i super-G var hans bästa resultat i världscupen sedan 1998.

- Med hård träning, motivation och kärlek till sporten har jag lyckats komma tillbaka, säger Järbyn.

I den tyska skidorten flödade allt ljus på österrikaren Hermann Maier som via super-G-segern sju hundradelar före skrälltvåan Pierre-Emmanuel Dalcin, Frankrike, vann super-G-titeln trots att två tävlingar återstår.

"Herminator" - som fick sitt stora genombrott just i Garmisch-Partenkirchen 1997 - svischade i mål med tiden 1.18,09 och de hundra färska världscuppoängen gav 31-åringen sin femte totalseger i disciplinen - en enorm bedrift med tanke på att Maier så sent som 2001 var nära att mista ett ben i en allvarlig motorcykelolycka.

Maiers skönaste seger

- Det här är en av mina skönaste segrar. Att komma tillbaka efter allt som hänt och vinna...det känns helt underbart. Jag hade aldrig trott på det själv, säger Maier till Reuters.

De 420 super-G-poängen räcker till titeln efter att en svår knäskada tvingat norske cuptvåan Lasse Kjus (230 poäng) att avbryta säsongen.

I ett tufft, svårt lopp gasade Tobias Grünenfelder, Schweiz, in som trea - och strax bakom klockades Patrik Järbyn för 1.18,64, en tid som gav en meriterande femteplats.

Efter andraplatsen i Kvitfjell och femteplatsen i Schladming 1998 har Järbyn längtat efter en lika stor framgång.

- De senaste säsongerna har varit ganska tunga resultatmässigt, men jag har aldrig tvivlat på mig själv. Jag tog silver i super-G i VM 1996 och vet att jag har kapacitet att fightas med de allra bästa. På så sätt har jag inte behövt bevisa något...att jag sparkades ur landslaget i år gjorde mig mest förbannad. Jag tyckte att det var fel, men bestämde mig för att bita ihop och kämpa vidare.

Efter starka resultat i Nordamerika i början av säsongen välkomnades Järbyn plötsligt tillbaka i landslaget och stöttas nu av en egen farttränare i Anders Hansson.

- Det beslutet har betytt mycket för mig. Vi känner varandra väl och nu behöver jag inte fixa med allt själv längre.

...och Järbyn har kul igen

Loppet i Garmisch var "okej", varken mer eller mindre.

- Jag var inte så snabb i den övre delen och tyckte själv att det inte gick så fort, men jag måste ha fått bra fart på skidorna för jag vann mycket tid. I mål trodde jag att det kunde räcka till topp tio, men aldrig så här bra...

Järbyn är nu tia i super-G-cupen med 151 poäng och de 318 poängen i totalcupen placerar honom som nummer nitton.

I St Anton 14 februari står störtlopp på programmet.

- Jag kommer att åka hem till Stockholm nu ett tag, men efter det här längtar man ut igen. Kroppen och formen känns väldigt bra och skidmaterialet fungerar kanon. Det var längesen det var så här roligt att åka skidor.

Anders Burström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM