Utklassning, Pärson!

Återtog ledningen i världscupen genom 19:e segern

SPORTBLADET

Anja Pärson vann i storslalom i tvättbrädesbacken i Region Arber i Tyskland. Det var hennes 19:e världscupseger och den sjätte i storslalom.

Samtidigt säkrade hon storslalomcupen.

- Va, gjorde jag. Underbart, säger Anja Pärson.

Foto: Reuters
Anja Pärson vann världscuptävlingen i storslalom i Arben i utklassningsstil.

Det återstår två storslalomtävlingar den här säsongen, en i Åre om två veckor och en under finalveckan i Sestriere, Italien. Anja Pärson leder storslalomcupen på 440 poäng, österrikiskan Nicole Hosp har 260. Hosp är den enda som kan komma ifatt Pärson, men Hosp har brutit benet och är borta från tävlande resten av säsongen.

- Jag har ingen koll på poängen, det är inget vi surrar om och jag visste bara att jag ledde. Det är otroligt roligt att jag säkrat storslalomcupen, det är bara svårt att ha en känsla för det just nu för det verkar inte ha sjunkit in ännu, säger hon med mer glädje i orden än i rösten.

Känner du till att du också kan säkra slalomcupen i morgon (söndag)?

- Nej, det visste jag inte. Och det är inget jag kommer att tänka på. Jag har en tävling att fokusera på och åker som jag alltid gör. Jag kommer att vara stolt i Sestriere, säger hon om finalorten där hon kommer att få ta emot åtminstone en kristallglob för storslalomcupsegern.

Underlaget en utmaning

Men det kan bli två kristallglober till - en för slalomcupen och en för den sammanlagda cupen. Genom segern på lördagen återtog Pärson ledningen i världscupen med tolv poäng före Renate Götschl, Österrike.

Pärsons seger var hennes 19:e i den alpina världscupen, varav den sjätte i storslalom. Det var den åttonde segern totalt för den här säsongen.

Hon vann med hela 1,98 sekunder före slovenskan Tina Maze och 2,05 före Götschl.

Tävlingen blev en stor utmaning för tjejerna på grund av väderförhållandena. Det hade varit varmt i området och snön var mjuk. I flera dagar före tävlingen hade arrangörerna därför vänt upp snön för att stoppa i vatten och kemikalier för att få snön att binda ihop. Det resulterade i att backen blev vågig som en tvättbräda.

Första åket kördes dessutom i dimma och regn.

- Underlaget var himla oroligt, småvågigt hela tiden. Det är det svåraste man kan få. Det som var synd var att det bästa underlaget fanns i turistbacken där folk hade åkt, säger Anja Pärson i telefon till TT.

Slog i handen

Hon startade som nummer ett i första åket och tog ledningen med 61 hundradelar före Götschl.

- Det var ingen större fördel att starta som nummer ett, för det var nog samma underlag för de första 10-15 åkarna. Och det var svårt att starta först i en backe som jag aldrig åkt i och med de här förutsättningarna.

- Det studsade hela vägen. Det såg inte klokt ut i tv och då kan du tänka dig hur det kändes för oss som körde.

Maze var bara 21:a i det första åket, men gjorde ett kanonåk på ''tvättbrädan'' och tog en ledning som sedan bara Pärson kunde matcha. Götschl gjorde några grova missar och fick nöja sig med tredje plats. Pärson körde säkert utan några större misstag och segermarginalen skrevs alltså till nästan två sekunder.

- Åket kändes inte särskilt bra. Det var olustigt att köra när det var så oroligt och svårt.

Pärson slog i högerhanden i den tredje porten från slutet och handryggen svullnade upp.

- Men det blir bra, säger hon stoiskt med en ispåse på handen.

Anna Ottosson kom på tolfte plats och Susanne Ekman på 27:e.

TT