Anja tog hem slalomcupen

Vann slalomen i Region Arber – drygade ut ledningen i världscupen

SPORTBLADET

Det tycks inte finnas några hinder för Anja Pärson. När andra får problem i uppkörda pister, tar sig Pärson både snabbt och säkert nerför.

På söndagen fick hon också hjälp av pappa.

- Det kom farande en stor isklump i backen. Jag sprang upp 15 meter och tog bort den just innan Anja körde, säger Anders Pärson.världscupen drygades ut rejält.

Foto: REUTERS
På väg mot seger Anja Pärson gjorde som i går: vann i Arber och drygade ut ledningen i den sammanlagda världscupen.

Anja Pärson tog sin andra seger för helgen när hon vann i slalom på söndagen.

Det var hennes 20:e världscupseger, den nionde för säsongen varav den sjätte segern i slalom. Därmed säkrade Anja Pärson segern i slalomcupen trots att tre slalomtävlingar återstår.

På lördagen vann hon storslalomtävlingen i Region Arber strax utanför Zwiesel i Tyskland och säkrade segern i storslalomcupen.

Men cuptitlarna är inget hon tänker på under bilresan hem till Sverige.

- Visst är jag jätteglad för dem, men jag har fortfarande en säsong att slutföra. Jag firar i Sestriere (där finaltävlingarna går), säger hon i telefon.

Pärson var 44 hundradelar före hemmaåkaren Monika Bergmann-Schmuderer och 68 hundradelar före slovakiskan Veronika Zuzulova, som tog sin första pallplacering.

- Det har varit två tuffa dagar med tuffa förhållanden, säger Anja Pärson, som är mycket stolt över att ha bemästrat de svåra förhållandena.

Lördagens storslalombana var som en tvättbräda och på söndagen hade det frusit på vilket gjorde att slalombanan gick sönder ganska fort.

- Underlaget var sämre än i går, men det höll hyfsat i alla fall.

''Ser inga hinder''

Hur kommer det sig att du verkar bemästra de svåra förhållandena bättre än de andra tjejerna?

- När man är i form ser man aldrig svårigheterna. Jag litar på skidåkningen och ser inga hinder. Jag visste att det var uppkört när jag åkte det andra åket, men jag hade rätt bra marginaler att gå på.

I och med segern och att största konkurrenten om världscuptiteln, österrikiskan Renate Götschl, inte tog några poäng leder Pärson världscupen med 112 poäng före Götschl.

Men det är fördel Götschl i de kommande tävlingarna, super-G och storslalom i Åre. Tävlingarna avgörs i störtloppsbacken, där Anja aldrig tidigare tävlat.

- Götschl har en enorm fördel av att ha åkt där många gånger tidigare. Men jag har lyckats bra i år i backar som jag inte åkt i tidigare.

Till Åre för att träna

Tävlingarna i Åre går först om knappt två veckor vilket ger Pärson möjlighet att hinna träna en hel del i Årebacken.

- Vi är på väg dit nu för att träna. Det är viktigt att ha kört där för hanget är speciellt. Det är mycket smalt, mycket terräng och skråpartier så det gäller att känna till farten på de olika ställena.

Ska det bli skönt med tävlingsuppehåll nästa helg?

- Det är både och. Eftersom jag varit sjuk så kan det vara skönt att få vila lite, men det är också svårt med uppehåll. Det känns annorlunda när man varit borta från tävlande i två veckor.

I söndagens slalomtävling tangerade Therése Borssén sitt personbästaresultat, en nionde plats. Anna Ottosson kom på 26:e plats.

TT