Anja på väg mot en bragd

Sportbladets Stefan Alfelt: Det är större än ett OS-guld för Klüft

1 av 2 | Foto: REUTERS
EN SEGERMASKIN Anja Pärson är på god väg att vinna den totala världscupen efter att ha tagit ännu en seger i går.
SPORTBLADET

MALMÖ

När Ingemar Stenmark åkte stod Sverige still.

När Anja Pärson åker vet jag inte om ens svensk statstelevision är särskilt nöjda med sina tittarsiffror. Den förste förblir på något vis alltid den störste.

Det är faktiskt himla orättvist.

har redan vunnit slalom- och storslalomcupen den här säsongen. Förmodligen sopar hon hem totala världscupen i utklassningsstil. Ytterligare fyra segrar och sen är Anja redan lika med Pernilla Wiberg i totalt antal världscupsegrar.

Vinner Anja fyra race till den här vintern tangerar hon Ingemar Stenmarks rekord med 13 segrar på en säsong. Anja har fem klara vinstchanser kvar innan säsongen är slut. Ingen blir nog särskilt förvånad om hon vinner alla fem.

Ni hör själv. Siffrorna säger allt. Anja Pärson är på väg att utföra en bragd i vinter. Ändå bläddrar jag i både riks- och lokaltidningar där jag får gå till andra uppslaget för att hitta texterna och bilderna som beskriver hennes makalösa prestationer.

Det känns så himla fel.

Bara Annika Sörenstam har blivit lika "misshandlad" fram till att hon kom hem och fick ta emot folkets jubel på Idrottsgalan samtidigt som hon förolämpades av Robert Gustafsson.

Bara ett EM-guld är större

Det Anja Pärson presterat hittills är som jag ser det redan större än exempelvis Carolina Klüfts sjukampande även om det blir ett OS-guld i Aten.

Vinner Anja totala världscupen ser jag bara att ett svenskt EM-guld i herrfotboll i Portugal skulle kunna övertrumfa hennes prestation.

Man tror ofta att utförsåkning är en smal och konkurrensfattig sport. Så är det givetvis inte. Miljontals män och kvinnor utövar och tävlar i sporten i Europa, Asien och Amerika. När Anja Pärson utklassar världseliten har hon oerhört många fler motståndare än en sjukampare har, men det leder naturligtvis ingenstans till att jämföra sporter med varandra.

Förtjänar mer uppmärksamhet

Att inte Anja får den uppmärksamhet hon är värd är Ingemar Stenmarks fel.

Hans fenomenala prestationer framkallade en orimlig norm. Inte ens om du är bäst i världen kan du som svensk besegra tanken att "det var bättre på Ingemars tid". Alla Stenmarks efterföljare oavsett hur bra de än är tvingas idrotta i skuggan av ett oövervinnligt jämförelseobjekt.

Anja Pärson åker slalom fortare än Ingemar gjorde.

Hon kan bli den mest komplette

Det är också en orättvis jämförelse därför att sporten utvecklats mot mer rakt-på-åkande och skidorna i dag är helt överlägsna Stenis klassiska Elan-lagg.

Stenmark hade åkt fortare än Anja i dag om han varit lika gammal som hon är nu. Därför att han åkt med dagens teknik och att killar har fysiska fördelar i utförsåkning såväl som i de flesta andra sporter.

Hörde Anjas pappa Anders på radion säga att det är för slitsamt att satsa både på fart och teknikgrenar. Och att det därför inte är säkert att Anja satsar på störtlopp i framtiden.

Några timmar senare läser jag ett uttalande av Anja som säger att ett par veckors uppehåll från tävlande får henne ur rytmen.

Jag tror som jag alltid har trott när det gäller utförsåkning. Alla i alpvärlden kan kasa ner hyfsat fort genom en slalom- eller storslalombana.

Därför blir de, samtidigt som de imponeras av hur fort ett verkligt proffs kan ta sig igenom banan, inte riktigt imponerade. Det är först när man som herrarna kastar sig ut för Hahnenkammrennens Streif eller som kvinna behärskar farter över hundra knyck i timmen som genomsnittsåkaren i Mitteuropa blir riktigt impad.

Motiveras av segrar

Anja Pärson säger att hon inte tävlar vidare bara för att vinna totala världscupen ifall man kan vinna den genom att vara hygglig men inte bäst i någon av de fyra disciplinerna.

Pärson motiveras av segrar och jag är helt övertygad om att hon kommer att vinna många i många år framöver.

I slalom, storslalom, super G och störtlopp.

Anja Pärson är världens bäste utförsåkare på damsidan den här säsongen.

Nästa säsong kan hon bli den mest komplette också.

Stefan Alfelt