Järbyn tolva i störtlopp

Två tiondelar från fjärdeplatsen – Hermann Maier vann

SPORTBLADET

Patrik Järbyn kunde inget göra mot hemmaåkarna med Hermann Maier i spetsen.

Men tolfteplatsen i österrikiska St Anton, där Maier vann, var i underkant.

- Det är ju bara två tiondelar till fjärdeplatsen, säger Järbyn frustrerat efter lördagens störtlopp.

Tiondeplatsen från Vail i december är fortfarande Patrik Järbyns bästa placering i störtlopp för säsongen. Men inte mycket saknas för en riktig topplacering, likt den femteplats han ordnade i super-G i Garmisch för två veckor sedan.

- Jag känner att jag kan vara på pallen, det är några småmissar som måste bort, säger Järbyn till TT.

Snabbare än beräknat

Missarna fanns där även i störtloppet i St Anton, främst två av dem bidrog till att han i mål var 94 hundradelar efter segraren Hermann Maier. Den första missen kom mellan första och andra mellantiden och den andra innan slutet.

Anledningen var att det gick lite f ö r snabbt på sina ställen.

- Fysiskt gör jag ett grymt bra åk. Men banan var snabbare än på träning och jag blev lite sen in i vissa partier, förklarar svensken.

Det är dessa detaljer som nu ska slipas och till norska Kvitfjell hoppas han få visa att han kan bättre än placeringar runt tiondeplats.

- Jag ser fram emot den tävlingen, jag har alltid åkt bra där och det är en bra backe. I dag är jag under sekunden från segern, så jag har potential, menar Järbyn.

Österrikisk dominans

Ska han upp i den absoluta toppen krävs det att han passerar några av de österrikare som dominerade lördagens störtlopp. Segraren Maier, tvåan Stephan Eberharter och trean Johan Grugger var i en klass för sig och hade 34 hundradelar ner till landsmannen Klaus Kröll och norrmannen Bjarne Solbakke på fjärde plats.

Maiers 100 världscuppoäng gör att han tar över totalledningen från Benjamin Raich. Samtidigt kopplade Eberharter greppet om störtloppscupen.

TT