Anja fyra i dag

Poutiainen tog Finlands första seger på damsidan

SPORTBLADET

För Anja Pärson blev den kalla och sträva snön i finländska Levi allt för svårbemästrad och hon blev bara fyra i slalom.

Men Tanja Poutiainen värmdes av hemmapubliken och tog sin och Finlands allra första damseger i världscupen - i Finlands allra första världscuptävling.

Foto: ap
Anja Pärson fortsätter jakten på segern i den totala världscupen.

Anja Pärson fick i stället glädjas åt att hon slog pengarekordet för damer under en säsong. Under 1998/99 tjänade österrikiskan Alexandra Meissnitzer 462 700 schweizerfranc. Med lördagens 9 488 franc för fjärdeplatsen har Pärson tjänat 468 282 franc totalt. Det är också väldigt mycket mer än någon man tjänat på att åka alpin skidåkning i vinter.

Temperaturen nådde -29 grader i den finländska lappmarken på lördagsmorgonen och det var knappt att solen lyckades nå över berget Levi för att värma alla tusentals åskådare som trotsat kylan för att bevittna Finlands första världscuptävling.

Men vad gjorde väl förfrysta tår och näsor när Tanja Poutiainen var het i skidbacken?

Lugn av publiken

Det hann gå nästan sju hela världscupsäsonger innan Rovaniemi-tjejen fick sin fullträff.

- Jag har varit med så länge och har haft så många topp-tio-placeringar och flera pallplatser. Jag har varit nära så många gånger - så det här blev en väldigt speciell seger, säger Poutiainen, som bland annat var två hundradelar från segern när Anja Pärson vann i Sestriere förra säsongen.

- Jag var nervös i början av veckan, för jag ville ju lyckas i Finlands allra första tävling, men under lottningen i går kväll blev jag lugn då jag såg alla människor som var där för att heja på oss.

Anja fastnade i snön

Hon medger att alla träningsåk i backen i Levi var en fördel för henne.

- Backen är nog en av de svåraste på touren och jag såg att flera tjejer hade respekt för branten, medan jag visste hur jag skulle köra. Att jag kunde backen så väl var säkert också en av anledningarna till att jag inte var så nervös.

Poutiainen vann med 18 hundradelar till godo på Elisabeth Görgl, Österrike, och med 33 hundradelar ner till Maria Riesch, Tyskland. Anja Pärson var ytterligare fem hundradelar bakom.

Efter sex segrar och en andraplats i slalom i vinter blev det ''bara'' en fjärdeplats för Anja Pärson.

- Jag fastnade i snön. Min aggressiva åkstil passar inte på sån här kall och sträv snö. Jag försökte att ändra lite i åkningen till andra åket, men det lyckades inte riktigt, säger Pärson, som trots allt hade den näst bästa tiden i det andra åket.

Utökade poängledningen

Hon säger att hon är lite besviken för att hon bröt sin fina slalomsvit, men samtidigt gladdes hon åt Tanja Poutiainens seger.

- Jag blir nästan rörd av att hon fick vinna. Det var så kul att hon fick vinna på hemmaplan, säger Pärson.

Anja Pärson kan i alla fall glädjas åt prissummerekordet och de 50 poäng som hon utökade försprånget med i den totala världscupen. Pärson leder nu med 173 poäng före österrikiskan Renate Götschl, som inte kvalade in till det andra åket på lördagen och blev poänglös.

Och genom att inte vinna fick Anjas mamma Madeleine för en gångs skull stå i centrum i familjen Pärson.

- Vi ska fira henne för hon fyller 50 år i dag, säger Anja Pärson.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM