Nyberg trea i Krajnska Gora

Första pallplaceringen på två år

SPORTBLADET

LEVI, FINLAND (TT:S UTSÄNDA)

Fredrik Nyberg kom trea i storslalomtävlingen i Kranjska Gora, Slovenien - hans bästa resultat på över två år.

Så i stället för att det kunde bli karriärens allra sista världscuptävling, kan lördagens tävlingen bli ett avstamp för ytterligare tre år i den alpina skidcirkusen.

Nyberg, som fyller 35 om några veckor, bestämmer sig dock inte förrän efter finaltävlingen i Sestriere hur det blir med karriären.

- Det här året har tagit hårt, det har varit ett segt år och jag har kämpat för att komma tillbaka. Många gånger har jag tänkt att ''nu får det nästan vara''. Men samtidigt känner jag nu att jag åker bra skidor igen och jag och familjen trivs med att bo här nere (i Zell am See). Så jag vet ännu inte hur jag gör med framtiden, säger Nyberg i telefon från Kranjska Gora.

Fortsätter han kan det bli tal om ytterligare tre säsonger.

- Det är ju VM nästa år, och sen OS året därpå. Och jag vill ju inte sluta just inför ett VM på hemmaplan, säger han om Åres VM 2007.

- Men tre år känns som en väldigt lång tid.

Miller världscupledare

Amerikanen Bode Miller vann lördagens storslalomtävling och gick därmed förbi Hermann Maier i världscupställningen. Miller vann före två italienska överraskningar - Alberto Schieppati (25 hundradelar efter) och Alexander Ploner (60 hundradelar efter). Ploner delade tredjeplatsen med Nyberg.

Inför den här säsongen slutade Nyberg med super-G och störtlopp för att koncentrera sig enbart på storslalom. Han visste att kapaciteten fanns - men efter två tiondeplatser blev han stressad.

- Jag visste ju att jag kunde bättre.

Ju mer han försökte, desto sämre gick det (19:e, urkörning, 23:a).

- Det var mycket grubblerier runt jul. Då tänkte jag mycket på hur jag skulle göra i framtiden, om jag skulle sluta eller inte. Men det tog så mycket energi att jag var tvungen att lägga de tankarna åt sidan.

Semestern gjorde gott

I stället provade han med att göra ett avbrott från skidåkningen. Han och familjen åkte till Gran Canaria på semester.

- Det var nog bra för sen kände jag suget, blev motiverad. För det var så före jul att jag inte kände någon glädje, det bara rullade på.

Semestern gav motivationen och Europacupsegern i St Moritz gav sedan självförtroende.

- Segern där gav mig ett väldigt viktigt kvitto och det var ett lyft för mig att få känna att jag kunde åka bra igen. I det svenska laget är jag ensam (om att åka bra) i storslalom men i St Moritz fick jag bra träning med de andra Europacupkillarna.

Njöt och gladdes

I Adelboden för två veckor sedan låg Nyberg femma efter det första åket, men körde sedan ur.

Inför tävlingen i Kranjska Gora låg han på 22:a plats i storslalomcupen och bara de 25 bästa får åka i finalen i Sestriere. Ett misslyckande i Slovenien kunde ha inneburit att karriären var över.

- Jag tyckte ändå att jag hade allt att vinna i tävlingen, för jag kände att jag var nöjd med vad jag presterat i karriären.

- När jag åkte hit tänkte jag att jag skulle njuta av och glädjas åt de två segrarna härifrån och att jag skulle åka inspirerat.

Nyberg, som vann i Kranjska Gora 1994 och 2002, åkte in på en inspirerande femte plats efter det första åket. Och till slut blev det alltså en glädjande pallplats.

Ingela Ahlberg/TT