Anja åkte ur i Levi

Nu väntar en spännande världscup-
avslutning

SPORTBLADET

När Anja Pärson körde ur i slalom på söndagen började hon känna flåset i nacken igen från världscuptiteljagande Renate Götschl. Försprånget inför de fyra finaltävlingarna är nu ''bara'' 173 poäng.

- Och man vet aldrig, jag kan ju köra ur i allt i Sestriere, så inget är avgjort. Men vinner jag inte cupen så är jag en stolt tvåa, säger Anja Pärson.

Foto: ap
Anja Pärson kan vinna totala världscupen i avslutningen i Sestriere.

Frågan är om hennes ord verkligen också är hennes tankar. För i Anja Pärsons värld finns ju bara segrar.

- När jag står på start kan jag inte tänka på att jag inte ska köra ur, för då gör jag det. Jag siktar alltid på seger, säger hon.

Det är alltså seger i varje tävling som gäller. Om det också räcker till att vinna den totala världscupen, då tycker Anja Pärson att det är en bonus.

Därför var det inte något säkerhetsåk som hon försökte sig på i finländska Levi på söndagen när hon i det andra åket gav sig ut som fyra.

- Jag kom i gång bra i det andra åket. Men sen kom jag lite i obalans i branten där en käpp låg ner. I slutet försökte jag att släppa på och då hann jag inte. Kanske fastnade jag lite också, säger hon om den tredje porten före mål där hon inte hann in på rätt sida om käpparna.

Nya stjärnan skrällde

Urkörningen var hennes första i slalom sedan i Semmering i Österrike 29 december 2002. Och den bäddade för en skrällseger. 19-åringen från Garmisch-Partenkirchen, Maria Riesch, hade inför helgens tävlingar inte varit bättre än 13:e i slalom. Då slog hon till med en tredje plats på lördagen och seger på söndagen. Hon var 32 hundradelar före Elisabeth Görgl, Österrike, som tog sin andra andraplats i Levi. Martina Ertl, Tyskland, kom trea, nästan en sekund efter segrarinnan.

- Den här backen passar mig perfekt. Det är flackt där uppe och jag är en bra glidare. Och i branten var det som storslalomsvängar, vilket passar min åkstil, säger Riesch.

- Men det är ändå en stor överraskning för mig, även om jag kom trea i går. Jag hade aldrig kunnat drömma om att vinna i slalom.

Första sedan Wiberg

Hon har tidigare i år vunnit både i störtlopp och super-G - de grenar hon är bäst i. Hon är den första sedan Pernilla Wiberg säsongen 1996/97 att vinna både i störtlopp och slalom under samma säsong.

Maria Riesch väntas bli nästa stora alpina stjärna. Den långa 19-åringen har i tre junior-VM tagit fem guld - i år vann hon i storslalom och störtlopp - och hon har i år alltså vunnit i världscupen i både störtlopp, super-G och slalom.

- Hon har kapacitet att vinna i alla grenar redan nästa år, säger Anja Pärson beundrande.

I år är det 29-åriga Renate Götschl som tampas med Anja Pärson om världscuptiteln. Kanske kan den 19-åriga Riesch redan nästa år bli en stor konkurrent till Pärson när det gäller titlar. För Maria Riesch är redan en komplett alpinåkare. Det är inte Anja Pärson ännu.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM