"Det blir som att ha fotboja"

Nya dopningsregler tvingar Anja att tala om var hon är – varje dag

SPORTBLADET

KOLMÅRDEN

Den 1 juli träder de nya stränga dopningsreglerna i kraft.

Den innebär att alla idrottsstjärnor – oavsett gren – måste rapporterar var de befinner sig.

Dygnet runt.

365 dagar om året.

Annars väntar avstängning.

– Det känns som vi måste bära fotboja i framtiden, säger Anja Pärson och suckar tungt.

blir övervakad Anja Pärson kommer att behöva rapportera vart hon är till Wada – varje dag.

Idrotten ska en gång för alla bli ren – är det tänkt. För att uppnå målet har Wada (internationella dopningsbyrån) utformat ett nytt regelverk, som börjar gälla den 1 juli 2004.

Om en dryg månad, alltså.

Skidåkare, ishockeyspelare och friidrottare? Alla berörs av de nya och mycket strängare direktiven. Totalt handlar det om 25 miljoner aktiva världen över.

– Jag fattar inte hur det här kommer att fungera rent praktiskt. I Sverige kanske det går att hålla reda på folk, men i Afrika blir det till exempel svårare, säger Niklas Carlsson, chef för den alpina verksamheten.

Wada har delat in de aktiva i tre olika kategorier: A, B och C.

I det alpina landslaget hamnar totalt tolv åkare i grupp A, som är den prioriterade kategorin (stjärnorna) och som ska granskas extra hårt av Wada.

Världscupsvinnaren Anja Pärson tillhör den gruppen och får uppleva en stor förändring i vardagen.

– Det finns tyvärr svarta får inom idrotten och nu får vi kollektivt lida på grund av några få fuskare. Det känns orättvist, säger Anja Pärson.

Från den 1 juli har hon anmälningsplikt. Varje dag måste Wada veta exakt var skiddrottningen befinner sig i världen.

”Integritetskränkande”

– Som lagidrottare kommer det att vara mycket lättare, men vi som sysslar med individuella idrotter vet ju inte riktigt hur morgondagen ser ut, säger Anja Pärson.

– Klart det är integritetskränkande. Jag kommer i framtiden att vara övervakat 24 timmar om dygnet. Även om jag är på semester så måste jag säga exakt var jag befinner mig.

Den som bryter mot WADA:s nya dopningsregelverk får räkna med hårt straff. Vid tredje missade rapporteringen riskerar idrottaren avstängning – i som lägst tre månader och som mest två år.

– Jag tror inte det finns någon som är positivt inställt till den. Visst, jag tycker det är bra att dopningen tas på allvar, men är det ingen som tänker på oss? Det här blir som att bära fotboja, säger Anja Pärson.

Under sin sista månad i ”frihet”.

Så kommer de nya reglera fungera

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM