”Jag kommer aldrig följa de reglerna”

Lasse Kjus protesterar mot de nya dopnings- bestämmelserna

SPORTBLADET

Den norske alpinstjärnan Lasse Kjus vägrar att följa de nya dopningsreglerna.

- Jag är fullständigt emot att vår frihet ska inskränkas. Jag kommer inte att fortsätta om det ska vara så här, säger han.

Kjus.

I förrgår avslöjade Sportbladet dopningsbyrån Wadas nya regler för toppidrottare. Från och med den 1 juli måste alla rapportera var de befinner sig, 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Tre felaktiga rapporter under en 18-månaders period kan leda till avstängning på allt mellan tre månader och två år.

Den norske slalomstjärnan Lasse Kjus rasar mot de nya reglerna.

- Jag kommer inte att följa detta. Det är långt över gränsen, ett övertramp, säger han till den norska tidningen Verdens Gang.

"Privatlivet kränks"

Till samma tidning berättar Lasse Kjus att det är viktigare för honom att bevara sitt privatliv än att fortsätta sin idrottskarriär.

- Privatlivet kränks och jag kommer inte att hålla på om det ska vara så här, säger han.

I Norge träder de nya reglerna i kraft den 1 juni.

- De kan inte behöva veta var jag är hela tiden. För det första gillar jag inte att planera i förväg var jag ska vara i framtiden. För det andra förändras mina planer hela tiden.

Lasse Kjus menar att det borde finnas andra lösningar på dopningsproblemet. Och han får medhåll av den svenske slalomstjärnan Fredrik Nyberg.

- Det är bra att de tar ett krafttag mot dopningen, men det här känns tungt. I stugan där jag kommer att vara i sommar finns ingen telefon, dator eller fax. Det känns verkligen som att jag måste byta livsstil och då har det gått för långt, säger Nyberg.

Jessica Tjällman