Inställt i Maribor

Dåligt underlag satte stopp för damernas storslalom

SPORTBLADET

Strax före starten av Maribors storslalom kom beskedet.

Tävlingen var inställd.

Snön i backens nedre del var alldeles för lös.

– Tråkigt. Men jag tycker det var rätt beslut, sade Anja Pärson.

Nu blev det slalomträning för de svenska damerna i dimman längst upp i backen istället för storslalomtävling. Några åk för att förbereda sig inför söndagens slalom i favoritbacken i Maribor. Om den nu kan köras.

– Hoppas verkligen att det blir tävlingar. Rättvisa tävlingar, sade Anja.

Kritiken var på sina håll hård mot arrangörerna när beskedet kom om att tävlingen inte skulle köras. Enligt en del experter hade man använt sig av fel metoder för att få till banan.

Flera dagars regn och blötsnö hade luckrat upp underlaget i backen nedför berget Pohorje. Därför tog arrangörerna på kvällen före tävlingen bort ytlagret och lade på salt. Sedan täcktes detta åter över med snö.

– Prepareringen var felaktig. Man saltar inte så där dagen före. De skulle ha använt vatten och PTX istället, sade Sveriges damtränare Thomas Stauffer.

Under rådande omständigheter var det ändå rätt att avblåsa tävlingen, ansåg han.

– Det var en fråga om säkerhet. Någon hade kunnat bli skadad och då hade arrangörerna fått skulden. Med så här mycket lössnö utanför banan hade det lätt kunnat hända, sade schweizaren och måttade upp ett par decimeter med händerna.

Inställda tävlingar är vardagsmat i branschen även om det här var första gången det hänt i vinter. Thomas Stauffer såg rentav en fördel med det som skett:

– Att det inte blev någon storslalom är bra för slalomtävlingen. Nu får de mer tid på sig att förbereda inför den, sade han.

Anja Pärson tyckte inte heller att det som hänt spelade någon större roll.

– Oss påverkar det inte alls, sade hon innan det bar av nedför backen mot hotellet och lunch.

Till slut gav också åskådarna upp. Åtskilliga tusental av dem hade sökt sig till tävlingen för att heja fram hemmahoppet Tina Maze till en ny seger.

Om den inställda storslalomtävlingen kommer att köras senare, och eventuell tid och plats för detta, var oklart.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM