Anja tog sin andra störtloppsseger

Öppnar för storslam: Det tar ett tag att vänja sig

Foto: AP
VA, ÄR DET SANT? Träningsresultatet bådae gott, men när Anja Pärson kom ner i målfållan och såg sig själv i topp var det med överraskad glädje. Tuffa konkurrenter som Dorfmeister, Aufdenblatten och Kostelic missade att slå henne med bara några futtiga hundradelar. Glädjen blev inte mindre då lagkamraten Nike Bent upprepade sitt fina träningsåk och åkte ner som sexa.
SPORTBLADET

Hon har jobbat med fartkänslan, taktiken i banan och fått hjälp med skidtestningen.

Då vann Anja Pärson, 24, sin andra störtloppsseger - och bevisade att hon är ett OS-hopp även i fartgrenarna.

- Det har varit många frågetecken från alla möjliga håll. Men ingen i vår grupp har haft några funderingar, säger Anja Pärson till Sportbladet.

Anja Pärson öppnade världscupen tungt i fartgrenarna. I störtlopp körde hon ur ett lopp i Lake Louise och kom 53:a i det andra. Senare i Val d"Isere slutade hon på 18:e plats.

Vissa har frågat sig om hon verkligen borde köra fartgrenarna i OS.

- Men det finns inte så många ställen att träna störtlopp på under hösten. Du kan träna när du kommer till en tävling. Det tar längre tid att komma igång för mig som kör alla grenar, och det är min andra säsong när jag kör allt. Det tar ett tag att vänja sig, säger Anja.

Jobbat med linjen

För att Anja ska nå formen har hon jobbat med framför allt två saker.

- Vi har jobbat mycket med de taktiska dispositionerna, linjemässiga saker. Men för Anja har det även varit vana av fart. Före jul har vi övat en del i branta delar och hopp. Så att hon ska kunna attackera i stället för att vara passiv, säger farttränaren Bödvar Bjerke.

Dessutom har Salomon hjälpt till med utökade tester av störtloppsskidorna.

- Inledningsvis hade vi lite problem. När man åker skidor måste man jobba tillsammans med skidorna. Man måste vara i ett med dem. I Lake Louise var jag inte det. Men i Val D"Isere var det som vanligt igen, säger Anja.

Vikarby trettonde

- Men Salomon har jobbat stenhårt och gjort en massa skidtester. Min serviceman får lite mer tid över, och det blir enklare för oss att välja rätt par.

- Jag är väldigt tacksam för det.

Bakom Anja körde Nike Bent in på en överraskande sjätteplats och Jessica Lindell-Vikarby tog en trettondeplacering.

Ett fantastiskt resultat för laget, speciellt med tanke på att Janette Hargin är småskadad och kan förstärka.

Bredden kommer även att gynna Anja:

- Det är klart att det är jätteviktigt att det går bra för alla. Att alla är i form samtidigt gör att vi kan stötta varandra, säger Anja.

- Vi kan stötta hjälpa varandra på besiktningen till exempel. Nike är väldigt bra på övre delen och kan ge tips, medan jag var bättre på nedre delen.

Så har Anja blivit bäst i störtlopp

Johan Rikner

ARTIKELN HANDLAR OM