Järbyn har hittat farten

Åtta med nya pjäxor

Foto: Reuters
SPORTBLADET

Kitzbühel, Österrike (TT)

Patrik Järbyn gjorde ett par misstag i världscuploppet i super-G. Men han blev trots det nia.

För äntligen är det fart i skidorna.

– Det känns grymt skönt att kunna göra missar och ändå vara med, säger Järbyn till TT.

Patrik Järbyn inledde säsongen med en niondeplats i super-G och en säkrad OS-biljett. Sedan dess har han inte varit i närheten av topp-tio. Tills på fredagen. Järbyn var sjätte man att starta i super-G-tävlingen i österrikiska Kitzbühel. Han fick en bra start i den krokiga backen, men fick sladd i en av svängarna vilket bromsade upp farten något.

– Det var svårt. Det hade snöat mycket så det var kulor i backen. Jag kom lite för rakt in i ett par svängar och gjorde ett par missar, säger Järbyn.

Men trots missarna återfann han farten och gick i mål som ledare. Till slut blev det nionde plats.

Bytte pjäxor

– Det visar att jag är på gång på riktigt och det känns grymt skönt. Det är en självförtroendeboost för störtloppet i morgon (på lördagen).

Järbyns pjäxor gick sönder under tävlingarna i Val d'Isère i december och det är först nu som den nya utrustningen börjar kännas bra, säger han.

Vinnare i super-G-loppet blev hemmafavoriten Hermann Maier. Kitzbühel är österrikarens favoritbacke, och han svepte in i mål fem hundradelar före tvåan Peter Fill från Italien. Österrikaren Hannes Reichelt blev trea.

Om tre veckor är det OS. För 36-årige Patrik Järbyn är det hans fjärde.

– Jag var nära guld i Nagano, Salt Lake var svårare men gick helt okej. Nu när jag fått ordning på grejerna ser jag verkligen fram mot OS.

Christine Lundin/TT

ARTIKELN HANDLAR OM