Anja Pärsons kamp mot smärtan

Stjärnan har en allvarlig broskskada

SPORTBLADET

Stockholm (TT)

Anja Pärson har 262 poäng upp till Janica Kostelic i den totala världscupen när nio tävlingar återstår.

En tuff match för Pärson – men inget emot kampen mot smärtan i knät.

– Anja har en allvarlig broskskada som är svår att behandla, säger läkaren Håkan Alfredsson.

Foto: Jerker Ivarsson

Efter det tuffa OS-programmet, med sex tävlingar inom nio dagar (ett guld och två brons), vilade Pärson upp sig ett par dagar i Stockholm.

Hon åkte sedan till Norge där hon tränade super-G i onsdags i Kvitfjell. På torsdagen kände hon på backen i Hafjell där hon tävlar på fredag i super-G. På lördag kör man superkombination (super-G/slalom) och på söndag storslalom.

Less på tjatet

– Det har sett stabilt ut med säker åkning och backen är bra. Anja har dock fortfarande lite ont men jag har inte vågat fråga henne i dag för hon är less på allt tjat om knät, säger pappa Anders Pärson till TT.

– Vi får se hur hon klarar smärtan, det kommer att bli en avvägning dag för dag men vi hoppas att hon kan köra alla tävlingar här i Norge. Om hon får ont kan det tänka sig att hon står över tävlingarna i Finland nästa helg för att ladda för avslutningen i Åre.

I Åre vill Pärson väldigt gärna vara med eftersom störtloppet avgörs i den nya backen där VM körs nästa år.

Pärson vann världscupen i fjol med blott tre poäng före Kostelic efter den rafflande avslutningstävlingen i Lenzerheide, Schweiz. Nu skiljer det hela 262 poäng mellan de båda damstjärnorna.

Borta mellan 4-6 månader

– Den totala ställningen är inget vi tittar på. Då måste Kostelic åka ur och det är inget man spekulerar i. Utan det som gäller för Anja är att behålla ledningen i storslalomcupen, säger Pärson.

Pärson har en typisk idrottsskada men det är flera elitidrottare som kan träna och tävla trots broskproblem i knät.

– Allt beror på hur ont man har, men jag kan anta att Anja känner mer smärta nu efter OS när man har kört så mycket störtlopp. Det blir en oerhörd belastning när man landar i så hög hastighet, förklarar Håkan Alfredsson, som arbetar på Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

– När världscupen är över ska vi göra en grundlig undersökning, sedan får vi se. Men det är en väldigt svårbehandlad skada. Det finns fyra, fem operationsmetoder men det är inte säkert att någon av dem hjälper.

Om det blir operation, hur länge blir Anja borta då?

– Mellan 4-6 månader. De första tre månaderna måste hon ta det väldigt lugnt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM