Anja utanför pallen

Missade chansen att avgöra storslalomcupen

SPORTBLADET

Sexa i fredags – tvåa i går.

I dag hade Anja Pärson chansen att avgöra storslalomcupen i norska Hafjell.

Men Anja hamnade inte ens på pallen.

Nu väntar en rysare i Åre 18 mars.

Finskan Tanja Poutiainen ledde efter det första åket i dagens världscuptävling.

Hon skuggades av Genevieve Simard, Kanada, (0.47 sekunder efter) och Anja Pärson (0.49 efter).

Pärsons värsta konkurrent kroatiskan Janica Kostelic – som snuvade svenskan på guldet i lördagens kombinationstävling – låg på åttonde plats.

Men efter ett dåligt andraåk halkade Pärson ner till femte plats, samtidigt som spanjorskan Maria José Rienda vann tävlingen. Rienda var 25 hundradelar före Nicole Hosp och 52 hundradelar före finländskan Tanja Poutianen. Pärson, som låg trea efter det första åket, var 69 hundrdelar efter spanjorskan.

Därmed skiljer det bara 45 poäng mellan Pärson och Rienda inför sista tävlingen i Åre kommande helg.

– Det blir en rysare, men Anja är van vid situationen, säger svenske landslagstränaren Mikael Junglind.

Anna Ottosson blev näst bästa svenska med en tolfte plats och på placeringen efter kom Jessica Lindell-Vikarby.

Kostelic hamnade på sjätte plats i dag.

”Såg jobbigt ut för Anja”

Pärson hade ett klart mål inför tävlingarna i Hafjell – att greja segern i storslalomcupen.

Det gällde att vara före Maria José Rienda i resultatlistan. Det såg också lovande ut efter första åket med Pärson på tredje plats, 49 hundradelar efter ledande Tanja Poutianen men åtta hundradelar före Rienda, som låg sexa.

– Anja åkte ett väldigt bra storslalomåk i det första, och med tanke på att hon gjorde ett par rejäla missar i slutet var det starkt att ligga trea, tycker Junglind.

Liksom i det första åket inledde Pärson starkt i det andra och hade utökat sitt försprång vid den första mellantiden. Men sedan tappade hon hela vägen in mot mål.

– Det såg jobbigt ut för Anja, hon hittade inget flyt i åkningen och fick kämpa sig ner.

I den totala världscupen tog Pärson in fem poäng på kroatiskan Janica Kostelic, men det skiljer fortfarande 254 poäng. Och även om det är 600 poäng kvar att köra om så är chanserna mikroskopiska att Pärson ska hämta in försprånget.

Då är det betydligt jämnare i storslalomcupen med Pärson 45 poäng före Rienda.

– Det kommer att bli väldigt spännande i Åre men Anja har varit i den här situationen många gånger och hon ska nog greja det, säger Junglind.

Spanjorskan vann sin första världscuptävling i Åre för ett år sedan. På söndagen kom hennes sjunde i storslalom och om hon tar sin åttonde om 13 dagar måste Pärson komma sämst fyra för att hålla undan.

Kostelic vann i går

Det var små marginaler som avgjorde världscuptävlingen i super G i fredags. Tre åkare delade då senasationellt på segern eftersom de gick i mål på exakt samma tid.

Då kom Anja sexa.

I går gick det bättre. Efter ett strålande slalomåk säkrade hon andra platsen i superkombinationen. Bittert dock att bittra rivalen Janica Kostelic vann – även då.

sportbladet.se ([email protected]), TT