Raich vann igen

…och nu är totalsegern nära

SPORTBLADET

Först dubbla olympiska guld. Sedan slalomseger i Japan.

Nu är totalsegern i världscupen nära för Benjamin Raich.

Österrikaren Benjamin Raich vann världscuptävlingen i slalom i Shiga Kogen i Japan natten mot fredagen, svensk tid. Därmed säkrade 28-åringen i praktiken segern i den totala världscupen – en titel som han nu kan lägga till sina två OS-guld från Turin.

– Totalcupen har alltid varit ett stort mål för mig. Den visar att man är stabil i två eller tre discipliner en hel säsong så det betyder mycket för mig, säger Raich som slutade tvåa efter Bode Miller förra säsongen och var trea 2004.

Österrikaren är 429 poäng före landsmannen Michael Walchhofer men eftersom Walchhofer bara kör fartgrenarna är trean Aksel Lund Svindal enda hotet. För att ta sig förbi Raich måste Svindal vinna resterande fem tävlingar samtidigt som Raich inte får sluta bättre än 13:e i någon av dem.

Segern i Shiga Kogen var Raichs första i slalom – med undantag för OS-viktorian, som inte ingår i världscupen – den här säsongen. Österrikaren ledde efter första åket och höll undan för japanen Sasaki som slutade tvåa, slagen med 17 hundradelar. Kanadensaren Grandi kom trea.

För svenskarna gick det inget vidare. Markus Larsson slutade på 18:e plats och Martin Hansson på 23:e. André Myhrer och Johan Brolenius körde ur i det första åket.

TT