Pärson tog revansch direkt

Vann slalomtävlingen i finska Levi

Foto: AP
SPORTBLADET

Levi, Finland (TT)

Tvåa efter Janica Kostelic på fredagen.

På lördagen fick Anja Pärson en ny chans – och tog revansch.

Svenskan vann slalomduellen i Levi med 29 hundradelar.

På fredagen fick Anja Pärson se sig besegrad av ärkerivalen Janica Kostelic. På lördagen var det ombytta roller.

– Fantastiskt skönt att vinna. Men jag ser det inte som revansch. Vi är flera som är där framme och vill vinna, sade Pärson till TT.

En sanning med modifikation – för de två superstjärnorna var totalt överlägsna i Levi på lördagen. Pärson vann med 29 hundradelar före Kostelic och hade över en sekund ned till österrikiskan Nicole Hosp på tredje plats.

Ledde efter första

– Åkningen har känts bra sedan OS (då det blev guld i just slalom). Igår (läs fredag) hade jag en ganska stor miss men idag stämde det bra, sade Anja.

Pärson ledde efter första åket, 19 hundradelar före Kostelic. Vid mellantiden i andra åket var differensen nere i sju hundradelar men Anja klarade branten bättre än kroatiskan och drygade ut avståndet till nära tre tiondelar.

I och med andraplatsen säkrade Kostelic segern i slalomcupen och hon närmar sig den totala världscuptiteln. Visserligen knappade Pärson in 20 poäng på kroatiskan men inför avslutningen tävlingarna i Åre skiljer fortfarande 254 poäng.

– Det är långt ifrån att jag har chansen. Jag har inte funderat på den totala världscupen på hela säsongen och har inte börjat göra det nu heller, sade Pärson.

Trots att Anja besväras av sin knäskada ser hon fram emot Åre.

– Kul. Det ska bli en rolig avslutning på säsongen. Jag tar en tävling i taget men målsättningen är att köra alla fyra.

Jämn, fin smärta

Och knät håller?

– Smärtan är jämn och fin. Jag kan åka skidor och jag kan vinna så det är under kontroll, sade Anja.

Segern i Levi innebar också att Pärson håller undan för Kostelic i antalet världscupsegrar totalt. Svenskan är nu uppe i 33 förstaplatser, varav sju den här säsongen, medan kroatiskan är kvar på 31 segrar. Slalomsegern var Anjas tredje för säsongen och den första sedan Spindleruv Mlyn i Tjeckien före jul. Vid samtliga tre tillfällen har Kostelic varit tvåa.

Therese Borssén var näst bästa svenska på tionde plats. Anna Ottosson körde in på 15:e plats, Maria Pietilä-Holmner blev 17:e och Malin Hultdin slutade 23:a.

I Åre väntar tävlingar i samtliga fyra discipliner. Programmet inleds på onsdag, med störtlopp.

TT