I vissa avseenden är det här större än Stenis 1974

SPORTBLADET

LINKÖPING

Glöm allt snack om Ingemar, alla jämförelser med honom och förhoppningar om en ny skidkung av samma kaliber.

26-årige Markus Larsson vann Sveriges första världscupsseger i slalom på 13 år.

Tretton år.

Det räcker faktiskt så.

Bilderna när Markus Larsson blir intervjuad av SVT:s utmärkte reporter André Pops direkt efter den sensationella segern i Årets världscupsslalom är redan smått klassiska.

– Jag har inte fattat det än, nej, det går inte, upprepar han.

Många aktiva säger det rent spontant efter en stor seger – antagligen för att de tror att de måste det – men Markus Larsson gjorde det på ett sätt som ger uttrycket ett ansikte.

Man förstod hans äkta glädje.

Och hans äkta förvåning.

Okej, även om man gör ett försök går det faktiskt inte att utelämna Ingemar Stenmark i sammanhanget.

Han gjorde nämligen slalom till en stor konst och även om vi har har haft framgångar i storslalom, super G, störtlopp och kombination genom åren är det slalom som är sportens formel 1 – i Sverige.

Det är det som gör Markus Larssons seger i Åre till en riktig riksangelägenhet.

82 hundradelar säger allt

Tiderna är visserligen förbi när Sverige stod stilla då det visades alpin skidåkning på tv, men alla som masade sig upp och följde Åres slalom i går förmiddag – och var med på Stenis tid – fick nog någonting drömskt i tankarna.

Segermarginalen på 82 hundradelar säger väl egentligen allt.

I vissa avseenden är Markus Larssons seger i Åre faktiskt större än Ingemars första i Madonna di Campiglio 1974.

Vi pratar då om konkurrens.

Konkurrensen i dag i världstoppen är mördande – vi pratar om mördande – och Markus Larsson stod där efter i går högst upp på prispallen och viftade med en stor , fin blomsterkvast?

Nej, han fattade då fortfarande ingenting av vad han ställt till med, men det gjorde vi – vi som var med när det begav sig, alltså.

Handlar om tradition

Markus Larsson är faktiskt en duktig allroundåkare. I junior-VM 1997 vann han guld i kombination och brons i storslalom och super G.

Problemet på herrsidan i Sverige är att Markus Larsson, Johan Brolenius och André Myhrer – de tre stora talangerna, om vi fortfarande får kalla dem det – alla mer eller mindre är specialiserade på slalom och frågan är faktiskt varför?

Handlar det om tradition?

Så är det förmodligen.

Samtidigt är det lättare att som bosatt i Sverige bli slalomspecialist än en duktig störtloppsåkare, men Markus Larsson har alla förutsättningar att – om han verkligen vill – även satsa på fartgrenarna i framtiden.

Låt vara att Sverige bara har en störtloppsbacke som är godkänd internationellt och det var den han åkte i mål i igår, men Markus bor i Monaco och det är bara ett stenkast från Alperna.

Har allt som krävs

Markus Larsson har allt som krävs av en modern alpin skidåkare. Hans problem tidigare har varit att han haft svårt att prestera två bra åk i världscupen, men i Åre stämde allt och vi har fått ett nytt hopp inför VM som avgörs på samma plats nästa år.

Det var 13 år sedan Thomas Fogdö vann världscupsavslutningen i Åre – Sveriges senaste slalomseger.

I går fyllde Ingemar Stenmark 50 år.

Inte undra på om vi – trots allt – drar våra egna paralleller.

Men Markus Larsson är – Markus Larsson.

Sveriges nye slalomstjärna.

Nu står värmlänningen på egna ben.

Patrik Thornéus