”Jag kanske har gjort min sista säsong”

SPORTBLADET

Anja Pärson är nyopererad och för första gången någonsin i är hon lite orolig.

Knäoperationen i USA blev lyckad, men det finns inga garantier för att hon blir bra igen.

- Jag kanske har gjort min sista säsong, eller så har jag sex år kvar. Jag vet faktiskt inte i dagsläget, säger hon till Sportbladet.

Tillbaka Anja Pärson kom i går tillbaka till Sverige.

I torsdags opererade hon sitt vänstra knä hos knäspecialisten Richard Steadman i Vail och i går - efter en lång och jobbig resa över Atlanten - landade Anja Pärson och hennes svenske läkare Håkan Alfredson på Arlanda.

Hon hoppar ut från planet på kryckor.

Plockade bort brosk

- Vi var lite rädda att knät skulle svullna upp under resan, men det har gått bra hela vägen. Direkt det började göra ont knaprade jag piller, säger Anja Pärson och skrattar.

Operationen blev lyckad. Under 45 minuter plockade läkarteamet bort broskbitar från Anjas sargade vänsterknä.

- Det kändes lite konstigt att lägga sig på operationsbordet med tanke på att jag avslutade säsongen bra. Men jag var tvungen att göra det här, säger hon.

Broskskador är besvärliga och ingen kan i dag säga om Anja Pärson någonsin blir riktigt bra.Inte ens om hon kan fortsätta karriären.

- Går allting som vi tror ska hon kunna träna för fullt om tre månader. Men med broskskador vet man aldrig, säger läkaren Håkan Alfredson.

"Lite chockartat"

Anja Pärson är fast besluten att komma tillbaka, men är beredd på allt.

- Lite chockartat är det att man pratar om framtiden som någonting ovisst, men jag inser att ingenting är säkert. Jag kan bara hoppas, säger hon.

Anja Pärson kommer att gå på kryckor i två veckor och sedan har hon fått ett 16-veckors program att följa. Till en början sker rehabiliteringen på Bosön i Stockholm.

- Eftersom jag inte vet hur lång tid det här tar är huvudmålet nästa säsong VM i Åre, säger Anja Pärson.

Patrik Thornéus