”Byggmark tar guld”

Hysteri när Stenmark höll presskonferens i dag: ”Jag är förvånad...”

Foto: ANDREAS HILLERGREN/BILDBYRÅN
I RAMPLJUSET IGEN Ingemar Stenmark, 50, höll hov för pressen i dag.
SPORTBLADET

ÅRE

Åre-VM:s mest välbesökta presskonferens var med en skidåkare som hade sin storhetstid för 30 år sedan och gjorde sin sista stora tävling 1989.

Ingemar Stenmark, 50.

– Jag är förvånad, säger han om hysterin kring honom.

Fotografernas kameror smattrade, tv-kamerorna stod som en skog kring honom och journalisterna log fåniga leenden bara för att ha fått höra Stenmark prata. Det var länge sedan han var i rampljuset, och det väckte både bra och dåliga minnen till liv:

– Det känns okej eftersom det är så sällan numera. De dåliga minnen som väcks till liv handlar om den press på att prestera som jag hade då. Det var inte så mycket från media som från folk runtomkring mig och min egen press. Det fanns folk runtomkring, men inga åkare, som mådde dåligt när jag misslyckades. Därför tycker jag att det är viktigt att det finns en positiv stämning i ett lag, att man stöttar varandra.

Målet: att inte ramla

Ingemar Stenmarks ärende på presskonferensen var att berätta om välgörenhetstävlingen som han ska ställa upp i på lördagskvällen. Det är för fonden Active Life Foundation, som drivs av förre slalomstjärnan Thomas Fogdö, som blev förlamad i en olycka under skidträning i Åre 1995.

20 tidigare alpina stjärnor har bjudits in för att tävla mot varandra. Stenmark leder det nordiska lag som ska möta ett internationellt lag med Bojan Krizaj i spetsen.

Stenmark berättar att han åker skidor 30-40 dagar om året och att han för övrigt tränar en till två dagar i veckan.

– Jag vet inte om det är att träna stenhårt, säger den vältränade alpinkungen med ett leende.

Han har dock inte tävlat på ett år, och är osäker på om han kommer att kunna slå Bojan Krizaj i parallellstorslalomåket.

– Med carvingskidorna har det blivit mycket lättare att åka skidor, men det har inte blivit lättare att vinna. Nu är det viktigaste inte att vinna i morgon. Jag är bara glad om jag inte ramlar.

Tror på Byggmark

Givetvis har Stenmark imponerats av Anja Pärson under VM:

– Hon är en fantastisk skidåkare, komplett, och hon har stark teknik, fysik och psyke. Jag är stolt över att hon är från Tärnaby.

– Jag tror att Anja kan slå mig (i antalet segrar, 86) om hon vill fortsätta i några år till.

Han är också glad över de andra svenska medaljörerna:

– Det var jättekul att Patrik Järbyn fick till det i störtlopp. Och även Maria Pietilä-Holmner, hon är en tekniskt mycket bra åkare.

Stenmark tror på ytterligare en Tärnaby-medalj i lördagens slalomtävling.

– Jag tror att Jens Byggmark tar guld. Att starta i ett VM, som inte är så ofta, kan sätta griller i huvudet på en. Men han verkar så oberörd så jag tror inte att det är någon fara. Och de andra svenskarna har också stora chanser, det är realistiskt med två svenska medaljer.

Fakta: Välgörenhetstävling med Stenmark

TT

ARTIKELN HANDLAR OM