HON SLÅR AAMODT

Anrell: Bragd-Anja är helt sanslös – nu saknas bara fem...

SPORTBLADET

ÅRE

Jag har skrivit det alldeles för många gånger nu.

Så jag antar att ni vet att Anja är historisk.

Hon är ännu mer historisk nu. Därför var det här bronset en bragd.

Nu har hon gjort bragd, bragd, bragd, bragd.

Hela Sverige hade drabbats av nationell storyra inför slalom.

Guld, silver, brons. Tre svenska medaljer. Det var det som många av oss som tippade, trots att vi vet att det naturligtvis inte kan bli tre medaljer. Tre åkare kan rimligtvis inte lyckas på samma gång i en precisionssport där en millimeters misstag betyder adjö.

Det blev en medalj. Ett brons.

Det kändes lite 90-tal med en medalj och dessutom bara ett brons. Det kändes lite 80-tal också här i går. Tomas Ledin hade konsert i tältet i byn. Vi är på gång ... Och så alla dessa upphetsade guldtips som blev ... till brons.

Reklam för Fogdö

Men jag vidhåller att Anjas brons var en bragd. Efter en usel säsong tog hon tre VM-guld och redan där hade vi bragd, bragd, bragd. Hon fick sitt bragdguld ett år för tidigt 2006, nu kom de där bragderna och det var naturligtvis en triumf för Anja.

80-tal var det också hela förmiddagen. Grandiost 80-tal. Stenmark kom och gjorde reklam för Thomas Fogdös gala på lördag.

Stenmark sa inte:

–Dä bar å åk.

Han sa:

–Ja ä glad om jag int ramlar.

Fast jag är inte säker på att han sa int. Jag tror faktiskt han sa inte. Som man gör i Stockholm. Eller Monaco.

Pappacoachning – en trend

Segern i slalom vanns av Sarka Zahrobska som jag pekade ut i går som en av dem som hotade den svenska trippeln. Att hon varit i form har varit uppenbart, men ändå var det inte särskilt många som trodde att hon skulle palla i två åk.

Med henne vinner ännu en av alla dessa tjejer som coachas av en pappa. Peter Zahrobska är coach och manager och han berättade att den första som ringde efter loppet var Janica Kostelic pappa (och tränare) Ante. Han gratulerade alldeles enormt.

Så nog finns den gamla rivaliteten Kostelic–Pärson kvar under ytan och pyr ...

Peter hävdade att alla pappor i branschen håller ihop. De dricker öl ibland och pratar strunt om sina jobbiga döttrar förstod man. Ho ho.

På frågan om vilken förklaring det fanns att han hade svensk huvudsponsor svarade han självsäkert med sträng min:

–Skanska is i tjeckish company.

Ja ja. Skånska Cement låter inte så himla tjeckiskt i mina öron.

Bronset avslutade en dag som började med några eftersläntrande artiklar om att internationella skidbasen Kasper går omkring och spanar in tjejernas lår här i VM.

Den fortsatte med att han bad om ursäkt för sina uttalanden och bedyrade att han inte alls misstänker några tjejers lår för dopning.

Obekymrade tjejer

Den slutade med att vi hade ett medaljpodium med en tjeckisk, en österrikisk och en svensk tjej. På presskonferensen la alla behagfullt upp sina lår över varandra – och var till synes var helt skamlöst obekymrade över skidbasens blickar.

Det kan de nog vara.

Ingen misstänker, mig veterligen, de här tre för någon som helst dopning. Ingen misstänker mig veterligen heller de andra alpina åkarna för dopning, trots att det säkert skulle fungera under ett muskeluppbyggnadsskede.

Tills dess någon kommer med bevis får vi nöja oss med att konstatera att de sex kilo Anja gick ner inför VM gjorde henne gott. Knäna höll bättre, kroppen fick tillbaka sin balans och hennes gamla skidor fungerade igen. Den tid hon förlorade i fart vann hon sannolikt tillbaka i teknik.

Överhuvudtaget ska Anja vara oerhört nöjd med sitt VM och sina bragd, bragd, bragd, bragd.

Nästan som Aamodt

I morgon finns dessutom en chans kvar att göra en bragd till och bragd, bragd, bragd, bragd, bragd är naturligtvis en klassiker, även om jag fortfarande är tveksam till hur den delen ska värderas. I VM i Bormio 2005 ansågs lagtävlingen vara ett jippo, vill jag minnas – tills den startade. Då tyckte alla att det var ganska kul.

Men som ett stort VM-guld kommer det nog aldrig att räknas.

Hur som helst är Anja uppe i 15 mästerskapsmedaljer nu. Det är helt sanslöst. Hon är bara 25 år. Hon kommer att slå Aamodts 20 medaljer. Då blir hon ännu mera historisk.

Om det nu går.

Se även:

Lasse Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM