Stenmarks åk lockade rekordpublik

…och visst vann ”Stenis” sina åk

SPORTBLADET

Nostalgitävlingen med Ingemar Stenmark lockade fler åskådare än någon annan VM-tävling i Åre. Det kom mellan 15000-20000 åskådare till lördagskvällens välgörenhetstävling.

Och insamlingsmålet på en miljon kronor överträffades med råge – minst 1,4 miljoner kronor.

– Det är fantastiskt, jag är rörd, säger Thomas Fogdö.

Det var på hans initiativ som välgörenhetstävlingen ordnades. Och det är till hans fond för skadade idrottare, Active Life Foundation (ALF), som pengarna ska gå.

– Tänk att alla de här åkarna kommer hit gratis och ställer upp. Det här har överträffat förhoppningarna, säger Fogdö, slalomstjärnan som blev förlamad i en träningsolycka 1995.

– Visst blev det en riktig nostalgitripp. Jag fick träffa Franz Klammer för första gången, det är stort.

Tävlingen var en parallellstorslalomtävling mellan ett svensk-norskt lag mot ett internationellt. Ingemar Stenmark var lagledare för det svensk-norska laget. Slovenen Bojan Krizaj var lagledare för det internationella laget.

Stenmark vann båda sina heat mot Krizaj, men slovenen drog det längsta strået då hans mannar såg till att vinna tävlingen med 14–6.

För ingen av åkarna var resultatet viktigt. De hade bara roligt i skidbacken och gladdes för att ännu en gång i livet få stå i det alpina rampljuset.

ALF är en organsiation som hjälper idrottare som skadat sig och som inte är tillräckligt väl försäkrade. De får pengar till operationer och hjälpmedel så att de kan komma tillbaka till ett vettigt liv och kanske även till idrotten i någon form.

Bland annat bekostade ALF Patrik Järbyns knäoperation hos läkaren Christian Schenk i Schruns i Österrike när han slet av korsbandet i november 2000.

De här åkarna tävlade mot varandra: Stig Strand–Piero Gros, Italien, Bengt-Erik Grahn–Bernhard Russi, Schweiz, Lars-Börje Eriksson–Luc Alphand, Frankrike, Jonas Nilsson–Pirmin Zurbriggen, Schweiz, Ole Kristian Furuseth, Norge–Armin Bittner, Tyskland, Olle Rolén, Franz Klammer, Österrike, Johan Wallner–Thomas Sykora, Österrike, Lars-Göran Halvarsson–Paul Frommelt, Liechtenstein, Bengt Fjällberg–Andreas Wenzel, Liechtenstein, Ingemar Stenmark–Bojan Krizaj, Slovenien.

Ingela Ahlberg/TT Henrik Skiöld/TT

TT