Pillan i studion fräschade upp

SPORTBLADET

Svenska alpinfebern fick sig en liten törn under de sista slalomdagarna. Men trots uråkningar och medaljmissar var kvällen upplagd för skön nostalgi. Bojan, Stenis, Gros och Strand i en kvällstävling från Åre.

SVT hade Melodifestivalen, Eurosport puffade för Stenis. Men när tiden var inne för tävling fick schlagervägrarna i stället följa semifinalen i landhockey-VM, följt av Welsh open i snooker.

Vad hände, Eurosport?

I tid för eftersändningen senare på kvällen låg Stenis-puffen kvar på hemsidan. Men då sändes ATP-tennis från San José i stället.

Lösningen blev VM-extra i ettan, och de skötte som vanligt skidrapporteringen med bra känsla. En skillnad denna gång var att Stig Strand kämpade om slalomsegern, men Pernilla Wibergs ”ola-ritar”-analyser fanns kvar. Varför tappade Strand trycket svängen i sista porten, och sladdade ner för att på så sätt tappa heat-segern till Gros? Pillans analys var kompromisslös.

Med Wiberg i studion gav SVT under VM ett pedagogiskt inslag som fräschade upp. Bilderna med två åkare i samma bild visar tydligt vilken sorts slalomsväng som ger mest fart, och vilken störtloppslinje som är långsiktigt bäst. I fotboll har de flesta tittare stor teoretisk kunskap om spelsystem och press på bollhållare. I slalom är kunskapen sämre. Tevepubliken består av mindre andel sportnördar, men de tittare som följer alpina sändningarna hela vintern hinner ändå bli rätt så trött på Strands prat om ”fart in på flacken” och ”klara ingången i branten”. Med Wibergs kommentarer väcks ett intresse att åka ut och pröva själv. Accelerera i en långsväng och klippa käppen tidigt. SVT-folkbildning när den är som bäst.

Gårdagens man var annars André Pops. Kristian Luuk, som i TV4 gjort internhumor med Lasse Bengtsson valde i Örnsköldsviks melodifestivalomgång att göra Pops till dagmaskinist på finlandsfärjan. Men längre än så får nog inte Luuk gå i sitt SVT-gästspel. Nån Jarl Alfredius i bubbelpoolen lär inte public service tåla.