Järbyn första lopp efter VM- bronset blev en besvikelse

Veteranen inte ens bland de 15 bästa

SPORTBLADET

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Det blev inte riktigt som Patrik Järbyn tänkt sig när världscupen startade om efter VM. Men bronsmedaljören från Åre var ändå nöjd efter störtloppet i Garmisch-Partenkirchen.

– Jag var bara 1,43 efter. Då får man vara fullt nöjd också med en 17:e plats.

Svensken fick inte till åkningen i de vårlika förhållandena. Underlaget i den tyska skidorten räckte inte till, utan har inför världscuphelgen fått bättras på med importsnö från grannlandet Österrike.

– Det var tufft i dag, rena sommaren, säger Patrik Järbyn i telefon till TT.

– Det var lite svårt att veta hur snön skulle greppa, det är som att åka i april hemma i Sverige.

Resultatmässigt var det långt ifrån vad han hade hoppats på. Men tidsskillnaden till den slovenske skrällvinnaren Andrej Nerman var han desto nöjdare med – trots vetskapen om att ett litet misstag mindre hade kunnat göra stor skillnad.

– Det känns lite tungt att bara vara 17:e med den marginalen. Men så är sporten. Missar man lite mot det här gänget går tiondelarna och placeringarna väldigt snabbt.

Järbyn var dessutom inte ensam om att misslyckas. Han var till exempel bara sex hundradelar efter norske guldmedaljören Aksel Lund Svindal på 16:e plats, och 57 hundradelar före silvermedaljören från Åre, kanadensaren Jan Hudec som inte var bättre än 23:a.

I stället blev det en överraskande konstellation i topp. Andrej Nerman, som aldrig ens varit på pallen, vann, 22 hundradelar före österrikaren Hans Grugger – som inte platsade i det österrikiska VM-laget. Kanadensaren Erik Guay blev trea, 44 hundradelar efter.

Hans Olsson körde ur, medan Niklas Rainer blev 47:a, nästan fem sekunder efter segraren.

Tävlingshelgen fortsätter med ett nytt störtlopp på lördagen, och avslutas med en slalom på söndag.

Jens Bornemann/TT