Niklas Rainer nia i kombinationen

”Jag är jättenöjd”

SPORTBLADET

Beaver Creek

Det är en tävlingsform han tycker sådär om.

Men nu finns det all anledning för Niklas Rainer att omvärdera superkombinationen.

Hans niondeplats i Beaver Creek var lika med personbästa i den alpina världscupen.

Han stod där med blandade känslor efter världscuptävlingen i Colorado. Å ena sidan glad över niondeplatsen, 1,73 sekunder efter vinnaren, Aksel Lund Svindal, Norge.

Å andra sidan med vetskapen om att placeringen också kom till tack vare alla åkare som försvann under tävlingen, först i störtloppet, därefter i slalomen.

– Jag vet inte... det var väl bra men det var som sagt många som körde ur, samtidigt måste man kunna ta sig ned, sade han till TT.

Det gjorde Rainer.

Han som mest gjort sig känd som storslalomåkare låg på 33:e plats efter störtloppet. Då hade hela 20 namn försvunnit. Och inför eftermiddagens slalomåk var det ytterligare åtta namn som inte kom till start.

– I störtloppet försökte jag bara komma in så att man fick starta bra i slalomen och det gick bra. Jag fick gå ut som femma så det var perfekt. Slalomen har jag inte tränat så mycket så det var mest att vara lite försiktig.

Uråkningar

Då hade han precis sett hur en rad åkare, till slut elva stycken inte tagit sig i mål i slalomen, vilket till slut betydde karriärens första topp 10-placering.

– Jag är jättenöjd med att komma nia. Störtloppet är jag ganska nöjd men slalomåket kunde jag ha gjort bättre, sade han efter lite stunds fundering.

Superkombination har nu kommit att ersätta den vanliga kombinationen. Den största skillnaden är att tävlingarna avgörs genom endast ett slalomåk och inte som i normala fall, ett störtlopp och två slalomåk.

Åsikterna kring den är också högst blandade hos åkarna.

Tveksamma

Niklas Rainer är en av dem som är tveksam.

– Jag tycker att det är en sådär gren, men man måste ju anpassa sig till de grenar de lägger in.

Du värdesätter en framgång i exempelvis storslalom högre?

– Ja, verkligen. Men det är klart att jag är nöjd med att komma nia men jag kommer hellre nia i en storslalom.

Byggmark näst bäst

Jens Byggmark blev nu näst bäste svensk – tack vare att han tog sig i mål. Han slutade på 16:e plats i sin andra världscuptävling hittills.

För slalomspecialisten Markus Larsson fanns vissa förhoppningar men de försvann i samma stund som han gjorde en miss i störtloppet.

– Jag brände ut så egentligen är det inte så mycket att snacka om. Jag kom fel i riktning i ett hopp och bommade en käpp.

– Det är väl inget jag är nöjd med precis.

Hans Olsson låg på delad 18:e plats efter störtloppet men körde ur i slalomen, precis som ledaren efter störtloppet, Bode Miller, USA. Bakom Lund Svindal slutade nu närmast Marc Berthod, Schweiz (0,19 hundradelar efter) och Rainer Schönfelder, Österrike (0,37).

Tobias Österberg/TT