Blåst ställer till det i Åre

De inledande super-g-åken riskerar att blåsa bort

SPORTBLADET

Åre

Regnet föll, snön blev moddig och de inledande super-G-åken i helgen riskerar att blåsa bort.

- Säsongen har varit kaotisk, och det kan få svåra konsekvenser, säger FIS-ordföranden Gian Franco Kasper inför VM-starten i Åre.

I lobbyn på svenskhotellet Åre Fjällby gnistrade en tv-skärm fram det oroväckande kulingbudskapet 15-20 meter per sekund under hela helgen.

Risken är stor att herrarnas super-G (lördag) och damernas super-G (söndag) inte kan köras.

- I värsta fall får vi flytta fram tävlingarna, säger Gian Franco Kasper.

- Men det finns absolut ingen anledning till panik. Även om det regnar nu, så har vi alla fall tillräckligt med snö. Pisterna är mycket bra och kommer att hålla.

Det är den annalkande vinden som kan ställa till med problem, även om FIS-ordföranden inte oroas om det skulle bli smärre förseningar eller schemaändringar.

Det finns plats i programmet exempelvis måndag, tisdag eller onsdag i nästa vecka som hittills varit vikta för störtloppsträning.

- Sedan kan vädret här i fjällen var så överraskande att man kan ha fyra årstider på en dag.

- Regnar det ena timmen, så kan snön och kylan och nästa årstid komma redan nästa timme, säger han.

Obehaglig säsong

FN:s klimatpanel utfärdade på fredagen den skarpaste varningen hittills om att den globala uppvärmningen beror på hur människan lever och bär sig åt.

Inom alpina vintersporter har problemen också varit alltför tydligt just denna VM-vinter.

Rader av tävlingar har flyttats eller ställts in och snön i Europa har lyst med sin frånvaro.

- Det har varit en mycket obehaglig säsong. I mellersta och västra Nordamerika har det funnits snö, men i Europa bara i östra Turkiet och kring Svarta havet, säger FIS-ordföranden.

Han är bekymrad över vilka konsekvenser vädret kan få för framtiden inom sporten.

Räcker inte

- På världscupnivå klarar vi oss alltid, och jag tror inte att det till slut kommer att bli mer än någon enstaka helt inställd tävling den här säsongen, säger han.

- Däremot är det värre på nivåerna under, eftersom ungdomar och juniorer inte har en chans att vare sig träna eller tävla.

- Även om vintern plötsligt skulle komma i februari eller mars, så räcker det inte. De kommer inte i kapp, säger Gian Franco Kasper.

Göran Sjögren/TT