”Jag behövde få vara i fred”

Anja tacksam för Byggmarks succé: ”Det har varit så stort fokus på mig”

1 av 2
Lättad Anja Pärson gläds åt Jens Byggmarks genombrott. Både för att en ny svensk har vunnit i världscupen och att den största fokusen har flyttats från henne.
SPORTBLADET

ÅRE

ÅRE. När Jens Byggmark vann sin första världscuptävling satt Anja hemma hos storasyster Frida i Umeå.

I samma sekund som ”Byggis” gick i mål var Anja bara nummer två i Tärnaby – och fokus från henne försvann nästan helt.

– I fortsättningen får vi kanske fira Jens-dagen i Tärnaby istället för Anja-dagen, säger Anja Pärson.

Anja Pärson upplever just nu kanske sin tyngsta period som skidåkare. Segermaskinen har stannat och hon väntar fortfarande på säsongens första vinst i världscupen.

Det har ”bara” blivit två pallplatser.

– Jag har haft en riktigt tuff period. Att komma tillbaka från knäskadan var betydligt jobbigare än vad jag trodde, säger Anja Pärson till Sportbladet.

”Har varit frustrerad”

Det har synts att hon inte trivts. Leendet – den vi har varit så vana vid genom åren – har inte funnits där under vintern.

Istället har man sett oro och ilska.

– Jag har varit oerhört frustrerad. Åkningen har inte stämt och det har inte funnits någon tid över att ta reda på varför, säger Anja Pärson.

Efter uråkningen i Cortinas storslalomtävling den 21 januari fick Anja nog och tillsammans med tränarstaben bestämde hon sig för att strunta i tävlingarna i San Sicario.

– Jag behövde ett break, för att hitta mig själv, åkningen och rätt utrustning, säger Anja Pärson.

Nöjd med resultatet?

– Absolut, jag har haft jäkligt kul och nu tror jag att vi vet vad som varit boven i dramat.

Berätta.

– Först trodde vi det var skidorna, sedan plattorna under bindningarna, men sedan visade sig att det var pjäxorna. Vi har vinklat in pjäxorna 2,5 grader inåt och vips fick jag kontroll över åkningen igen.

Har varit hos syrran

Förra helgen tillbringade Anja hos storasyster Frida i Umeå och på tv följde hon klubbkompisen Jens Byggmarks segrar i Kitzbühel.

En present – på många sätt.

– Så jäkla kul. Jag kommer fortfarande ihåg honom som den där lilla killen, han som ville slå mig på träningarna hemma i Tärnaby, säger Anja Pärson och skrattar.

Vad säger du om hans genombrott?

– Han åker fantastiskt bra. Det ser ut som han inte har kontroll, men det har han verkligen. Och det går fort.

I samma stund som Jens Byggmark slog igenom försvann blickarna från Anja Pärson och hon har i lugn och ro kunnat slipa formen i Vemdalens backar.

– Skönt. Inför nästan varje mästerskap har det varit så stort fokus på mig, så att det nästan blivit jobbigt. Nu har jag fått vara i fred och det är exakt det jag behöver inför VM, säger Anja Pärson.

Och fortsätter:

– Sedan, om jag misslyckas kanske Jens eller någon annan av grabbarna kliver fram istället. Det är bra att veta att man inte är ensam.

Anja Pärson ser sig själv som en outsider.

– Jag vill känna att jag åker bra, det är det absolut viktigaste. Sedan om jag blir tvåa, trea eller femma spelar faktiskt mindre roll.

Bjudit in sina vänner

För att finna harmonin har Anja Pärson bland annat hyrt en lägenhet i Åre åt sig själv och sina vänner.

– Jag har sagt att dom som vill får komma hit och bo gratis, om dom lagar mat, vill säga. Det är skönt att kunna umgås med folk som kanske inte har så mycket med skidåkning att göra, säger Anja Pärson.

Anja strålar av lycka, men osäkerheten gör sig ändå påmind när hon pratar om VM och hennes chanser.

Hon vet helt enkelt inte var hon står. Outsider, var ordet.

Patrik Thornéus