Vädret stoppade herrarnas super-G

Damtävlingen också hotad

SPORTBLADET

Åre

Vinden, värmen och snön stoppar alpina VM:s första tävling, super-G för herrar.

På lördagsmorgonen togs beslutet att flytta tävlingen till på måndag.

– Det är för hård vind uppe på toppen och det har kommit för mycket snö. Vi har ett jättejobb framför oss för att kunna få bort snön, säger VM:s sportdirektör Anders Sundqvist till TT.

I torsdags såg allt så bra ut. Backarna var välpreparerade, solen sken och det var några minusgrader. Men på fredagen kom scenförändringen. Flera plusgrader gjorde snön i backen alldeles mjuk, dagens regn övergick till ymnigt snöfall på kvällen – och så började det att blåsa.

Med vindbyar mellan 20 och 25 meter i sekunden var det omöjligt att ens försöka få bort nysnön ur backarna, för det yrde bara igen.

– Vi börjar därför nerifrån med att försöka få bort snön. Det troliga är att vi kan gå uppåt backen vid lunchtid, säger Sundqvist.

– Det stora arbetet, inledningsvis, blir att flytta bort A-nätet, så vi har någonstans att flytta bort snön.

A-nätet är det inre nätet, närmast tävlingsbanan, som finns som skydd för åkarna i fartgrenarna super-G och störtlopp.

Damtävlingen också hotad

I den övre delen av herrarnas super-G-backe, uppe på Åreskutan, är snön torr och yr därför bara runt i vinden. I de nedre delarna av backen är snön blöt och mjuk.

– Så även om vi lyckats få bort snön och det slutat blåsa, så hade det inte varit värt att köra tävlingar i dag, för det hade blivit ett sånt slitage i backen. Det går så många grenar i det här hanget, menar Sundqvist.

Alla fem herrgrenarna avgörs i samma hang.

Sundqvist är optimistisk när det gäller söndagens damtävling i super-G. Men enligt meteorologen Pia Hultgrens rapport vid lunchtid på lördagen, är det inte säkert att vinden hunnit mojna innan damtävlingsstaren.

– Det ska komma mer snö under lördagen, mellan fem till tio centimeter till på söndagen. Det kommer att blåsa upp igen under kvällen och i natt väntas det vindbyar uppemot 22-24 meter i sekunden. Sedan kommer vinden att mojna snabbare än i dag, säger Hultgren.

Det väntas heller inte bli kallt förrän under söndagen.

Kyla på väg

Om inte damtävlingen kan köras under söndagen flyttas den tävlingen fram till måndagen eller tisdagen. Enligt ursprungsprogrammet ska det vara störtloppsträning under måndag, tisdag och onsdag, för både damer och herrar. Det är inte bestämt när de träningsåken ska köras.

Under måndagen väntas ny snö komma in över VM-området. Men den kommer från öst och är kallare och torrare. Från tisdag väntas det bli kallt – 10-20 minusgrader. Kylan väntas hålla i sig under veckan.

TT