Inställt i Åre för andra dagen i rad

Damernas super G framflyttad till tisdag

SPORTBLADET

Alpina VM-arrangören i Åre tvingas flytta även damernas super-G-tävling. Söndagens tävling ska nu genomföras på tisdag.

Huvudskälet är mildvädret.

– Det hällregnade tre timmar i natt så det är riktigt blött hela vägen i backen. Det hade inte varit sportsligt rättvist att köra, säger sportchefen Anders Sundqvist.

Den förre förbundskaptenen har varit med om många inställda och uppskjutna tävlingar. Han tycker inte att det är roligt att behöva flytta VM-tävlingarna på hemmaplan.

– Självklart hade vi velat genomföra tävlingarna enligt programmet, men så här tidigt i VM vill vi inte riskera att det inte blir rättvisa förhållanden för åkarna, säger Sundqvist till TT.

– Det finns fortfarande utrymme i programmet för att flytta tävlingarna och vi har varit beredda på att behöva göra det.

Han berättar att regnet gjort snön mjuk. Det hade på söndagsmorgonen, då temperaturen sjönk under nollstrecket, bildats en liten skorpa ovanpå den mjuka snön. Men den skorpan är för tunn för att hålla för mer än några stycken åkare.

Herrarnas super-G flyttades från lördagen till måndagen. På lördagen var det den hårda vinden som omöjliggjorde bortforslande av all snö som fallit och drivit in i tävlingspisten.

– Vinden har avtagit, så vi ska nu börja att forsla bort all snö från tävlingspisterna. På vissa ställen ligger A-näten helt under snön.

A-näten är säkerhetsnäten närmast pisterna.

Enligt ursprungsprogrammet skulle det genomföras träningsåk i störtlopp under måndag, tisdag och onsdag. Nu försvinner måndagens och tisdagens träningsåk. Men det behöver inte genomföras mer än ett träningsåk inför störtloppet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM