Men det är ingen kris:

”Har tränat för sånt här”

Foto: MATS strAND
Vindarna piskade invånarna, åkarna, turisterna och journalisterna i Åre i går.
SPORTBLADET

ÅRE

Inställt, inställt, inställt.

Arrangörerna av Åre-VM drabbas av miljonförluster.

– Det är klart att det här inte är bra, men vädrets makter kan vi inte göra någonting åt, säger vd:n Lasse Lindqvist.

Tre VM-dagar har hittills ställts in och i helgen kostade det dåliga vädret arrangörerna miljonbelopp – bara i biljettintäkter.

– Vi hade väntat oss 7 000–10 000 åskådare och vi bestämde oss tidigt för att betala tillbaka pengarna till alla som köpt förköp till evenemangen, säger Lasse Lindqvist.

”Budgeterat för sånt”

Biljetterna till varje till varje tävling kostar mellan 160–360 kronor och eftersom herrarnas och damernas super G körs i dag – på en vardag – kan inte arrangören räkna in speciellt många åskådare.

– Samtidigt har vi varit lite förutseende och budgeterat för sådana här, oväntade, saker. Det handlar ju trots allt om en utomhussport. Någon kris är det inte tal om, inte än, säger Lasse Lindqvist bestämt.

VM i Åre har fått en riktig mardrömsstart och inte en enda tävling har kunnat genomföras som planerat.

– Det är klart att jag är stressad, rent professionellt, men samtidigt har vi tränat för sådana här saker och alla vet vad som ska göras.

Runt 700 personer jobbar dag och natt för att ta hand om snön som faller i VM-byn.

På Åreskutan hade det till exempel blåst upp sex meter höga drivor i går.

– Utan alla frivilliga skulle det här aldrig fungera. Det är dessa vi har att tacka för att det blir någonting över huvud taget, säger Lasse Lindqvist.

Måste köra i morgon

Kan inte heller dagens tävlingar avgöras som planerat börjar det se betydligt mörkare ut för Åre-VM.

– Vi måste kunna köra åtminstone en tävling i morgon (läs: i dag), säger internationella skidförbundets ordförande Gian Franco Kasper.

Lasse Lindqvist konstaterar:

– Blir det inget får vi tänka om helt för att hinna med alla tävlingar. Hur ett sådant program kan se ut vet jag inte i dagsläget, men i så fall måste vi sätta oss ner och diskutera igenom allt.

Tre inställda är mycket

Att alpina fartarrangemang ställs in är ingenting ovanligt och både i Turin-OS och Bormio-VM tvingades man kasta om programmet.

Men det börjar bli knappt om tid för Åre.

Tre inställda dagar är nämligen mycket även i alpina sammanhang.